Потресаващ скандал! Само в Дейли Прес! Мобилни оператори крали от сметката на „Българската коледа“?!

0
1018

В днешно време има много голямо предлагане на мобилни услуги. Мобилните оператори в България се конкурират кой да привлече повече клиенти за все повече свои услуги. Вече не е достатъчно един мобилен оператор да ви привлече само за услугата „Мобилна телефония” вече се предлагат мобилен интернет, стационарен интернет, сателитна и кабелна телевизия.

За да ползваме тези услуги обаче подписваме договор.

С договорът започват и всичките мъки на милионите потребители.

Измама с цената на договора!

Много често се случва човек да отиде в офис на мобилния оператор и да поиска услуга на една цена, а цената да е валидна само първите няколко месеца от договора.
Отивайки в офис на даден оператор, потребител пита дали може да ползва тарифа за мобилен интернет за 5 лв. на месец и получава отговор, че може. Той подписва двугодишен договор, за да може да получи и безплатно USB устройство.  След 6 месеца обаче се случва нещо различно. Месечната такса става 10 лв., защото таксата от 5 лв. на месец за този тарифен план е била само за първите 6 месеца от договора и след това тя става 10.

Измама с включените минути!

Друга много честа измама на мобилните оператори е да лъжат с включените минути за разговори към национални мрежи.

Потребител става клиент на мобилен оператор. Научил е, за тарифа с 1500 минути към други абонати на същия оператор и 30 към всички национални мрежи. След като започне да ползва услугата, потребителят разбира, че набирайки абонати на собствения си оператор му се изразходват минутите към всички национални мрежи с предимство. Така той получава много по-малко минути към другите мобилни оператори.

Надписване на сметка!

Най-много потребители има, които се оплакват от тази измама на мобилните оператори.
При единични случаи не бихме обърнали такова внимание, но едва ли има българин, който да не му се е случило или поне не познава някой, който е бил измамен по този начин. В края на месеца потребителят получава сметка за разговори към номера, които той не познава и никога не е набирал. Често тези номера са в чужбина и разговорите с тях никак не струват евтино.

Един от водещите мобилни оператори МТел мами изключително нагло и сериозно своите потребители. Тази страшна схема за измами е разкрита от спецполицаи преди дни.

По време на разследване на разработвани от спецслужбите лица, органите на реда са имали достъп до мрежата на всички мобилни оператори, които действат на територията на България. И така, докато работели по досъдебно производство, със съответното разрешение от окръжен съд за ползването на специални разузнавателни средства, те установили следното.

При един от подслушваните разговори, след приключване на телефонния диалог, се оказало, че според СИМ картите от мобилния оператор, двамата продължавали да говоря повече от две минути след като реално те са прекратили обаждането си.

Оказало се, че това е често срещана масова практика, а не единичен прецедент за мрежата на МТел.

Много потребители алармират, че са ставали обекти на злоупотреби от мобилния оператор. Надписвани са им сметки, вписвани са разговори с телефонни номера, с които абонатът не е имал обаждане.

Особено фрапиращ е случаят с абонат, който споделя, че си е купил телефон с две СИМ карти. И какво било учудването му, когато получил сметката си, се оказало, че той е водил много чести и продължителни разговори от едната карта с другата. А това е практически невъзможно.

И клиенти на Глобул скочиха срещу своеволията на мобилните оператори. От години се говори, че трите ни оператора мамят абонатите си с месечните им сметки. За пръв път обаче потребителите се осмелиха да изкажат недоволството си гласно. Най-потърпевши се оказаха Глобул. Стотици клиенти на оператора изреваха, че месечните им сметки редовно биват надписвани и то с по 10-12 лева. При това шашмата се оказва напълно законна.

Каква точно е схемата? Най-простичкият и същевременно ефективен начин e чрез SMS-и. Препатили издават, че регистрацията към различни SMS услуги става без изобщо потребителят да е уведомен за това. Служители на Глобул твърдят, че абонатите им се регистрират неволно за подобен сорт услуги, след което в телефона им започват да валят SMS-и, естествено за тяхна сметка. Цената само на едно текстово съобщение излиза на потребителя 24 стотинки. Само в рамките на няколко дена обаче абонатът получава 10-15 подобни SMS-а.

Така на края на месеца общата сметка показва 10-15 лева над нормалното. След като се разчу за измамите с текстовите съобщения, и клиенти на другите два мобилни оператора започнаха да недоволстват от тях. Доскорошен абонат на Глобул се жалва, че от компанията редовно му сервирали пресолени сметки от порядъка на 300 лева на месец, при това само за мобилен интернет.

Междувременно, потърпевши клиенти сигнализират, че когато имат пуснати SMS-и на  кирилица, то те са таксувани доста по-скъпо от онези на латиница.

Втората уловка се крие в обема на текста. Ако вашият SMS на кирилица надвишава 60 до 70 знака, автоматично предстои да бъдете таксувани като втори SMS.

В свое оправдание и от трите мобилни оператора твърдят, че подобно разделение на тарифирането винаги е имало, макар и никой да не го знае.

Вероятно то е написано някъде из договорите с най-дребния шрифт в Общите условия, където клиентите едва ли ще погледнат, но пък така ще ги ударят в сметката.

Относно дължината на текста в SMS-а мобилните оператори си измиват ръцете с настройката на мобилния апарат. Ако клиентът не е включил функцията кога да свърши единият и да започне вторият SMS, винаги ще се получават недоразумения.

По повод на тези проблеми учителката  по български език и литература г-жа Анелия Илиева коментира, че е срамота подобно поведение, след като и на банкнотата от 5 евро има надпис на кирилица.

И както често става в България – по празниците сме най-уязвими! Поредица от сигнали заливат медиите, в които недоволни се жалват от номерата на един от най-големите ни мобилни оператори.

МТел ще ни цака с голямата брадва по Колета, възмутени са клиенти, които отдавна са загубили надежда, че оплакванията им ще бъдат чути. Те разказват, че в момента на сайта на компанията се въртяла реклама, която приканвала да се възползваме от 50 на сто повече минути, ако изберем „Икономична тарифа” или „МТел Моби”.

Смяната на тарифния план обаче не гарантира по-ниски сметки, предупреждават препатили потребители. Един от тях разказва, че миналата година по същото време се е вързал на „чудесните” обещания в навечерието на празниците. След това се оказало, че е говорил, колкото преди, а трябва да плати доста повече.

„Уж трябваше да ми намалеят разходите, нищо подобно, само лъжат!”, споделя още потърпевшият. При отстъпките за таблети, с които Мтел също се кани да очарова българите, нещата определено не са в полза на купувача, убедени са запознати.

Според тях стойността им на лизинг е изключително завишена на фона на тази в другите европейски страни. Хората дават пример как в някои от тях смартфоните са почти като подарък или срещу 1 евро, ако подпишеш продължителен договор с фирмата.

Но не и у нас! Беше един оператор навремето, сега са три и пак оправия няма, гаврят се с нас, заключават тъжно ситуацията във виртуала.

Подобна схема лъсва и покрай кампанията на президента „Българската Коледа”. Запознати подлагат на съмнение действията на мобилните ни оператори относно честното отчитане на благотворителните SMS-и, които всеки един от нас е изпращал вече девет години. Според спецове в бранша, в една подобна кампания било много лесно от страна на операторите да източват пари от нашите SMS-и. през годините назряха много скандали около това какъв процент взима дадения мобилен гигант, какъв дял прибира държавата, под формата на ДДС и каква част остава наистина за нуждаещите се деца, в случая деца със слухови увреждания. „Щом толкова лесно крадат от нашите SMS-и, защо да не го правят и с дарителските?”, коментират в интернет препатили. „Там текучеството е толкова голямо, че кой ще им хване пресоките?!”, убедени са те.

Тези скандални разкрития са на път да компрометират окончателно една от уж най-благородните кампании в държавата – „Българската Коледа”. „За пореден път българското милосърдие и човечност пълни джобовете на доказани измамници и манипулатори”, протестират хората.

През 2009 г. след явната измама на „Биг Брадър” и още десетки такива кампании, в които отведнъж се заиграха милиони левове, екип, назначен лично от министър Симеон Дянков, започна да нищи подобни формати. Те обещаваха фрапиращи резултати до няколко месеца. Много шум за нищо се оказа всичко това обаче. Не видяхме резултати, не получихме отговори…

Обидното в случая е, че водената за най-чистата и благородна инициатива като „Българската Коледа” е на път да се окаже също една явна измамна пирамида.

Инициатива, в която лежи авторитетът на държавния глава, известни политици и уж медийни официози. Това вече е кощунство с една нация и в никакъв случай не трябва да бъде безнаказано, убедени са експертите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук