Почина проф. Любен Корнезов

0
3013

Той бе блестящ юрист и дългогодишен политик от левицата, депутат във Великото народно събрание и зам.-председател на 38,39,40 и 41 НС

На 72 години почина изтъкнатият юрист, дългогодишен депутат от БСП и зам.-председател на 38,39, 40 и 41-то Народно събрание проф. Любен Корнезов.

Корнезов бе признат конституционалист и авторитет. Като депутат още във Великото народно събрание той е сред авторите на Конституцията ни. Любимец на студентите си по право и на парламентарните журналисти, пише Дарик.

Професор Корнезов бе от знаковите юристи на левицата, уважаван от всички политически сили, а нерядко до него се допитваха и опонентите му, особено по конституционни въпроси.

Не беше радетел на честите ремонти на Конституцията, а за периодичното подновяване на темата за мажоритарния вот, юристът предупреждаваше:

„Изцяло мажоритарен вот е опасен, монополи ще си купят депутати“.

Корнезов бе сред най-ярките оратори на социалистите, но се оттегли от активната политика през последните години, въпреки че традиционно беше член не само на парламента, а и на ръководството на парламентарната група на БСП и на Националния съвет на партията. Известен беше с това, че не обичаше компромисите.

„Бог да прости проф. Корнезов!“, написа в социалната мрежа неговата дългогодишна сътрудничка в парламента Людмила Нинова, която признава, че 20 г. не може да се обърне към него с други думи, освен с „Професоре“. Паметни слова за него написаха в социалната мрежа лидерът на АБВ Румен Петков и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е била и студентка на Корнезов, и негова колежка в парламента.

„Мой преподавател, а по – късно и колега в 41 НС!
Поклон, Професоре!“, написа в профила си Десислава Атанасова.

Кристиан Вигенин също скърби за Корнезов, като намеква и за съвсем скорошната загуба на Стефан Данаилов. БСП се раздели с две от най-ярките си личности само в разстояние на три дни.

Друг негов съпартиец и дългогодишен колега в парламента, ангел Найденов, също не скри мъката си.

Проф. Корнезов беше специалист по граждански процес и преподавател в юридическите факултети на УНСС и на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Има дълга кариера като съдия по граждански дела, бил е председател на Окръжния съд в родния си Ямбол, както и на Окръжния съд в Търговище.

Корнезов е роден в Ямбол на 3 януари 1947 г. Отбива редовната си военна служба във ВМФ-Варна, след което две години е работник в завод „Ямболен” и в строителството. Завършва висшето си образование в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1973 г., след което преминава през всички стъпки на съдебната йерархия. Съдия в Конституционния съд (1991 – 1994 г.), а през периода 1995-1997 г. е заместник-министър на правосъдието.

Корнезов е бил депутат още във Великото Народно събрание (1990 – 1991 г.) и заместник-председател на Комисията по изработването на Конституцията на Република България от 1991 г.  Автор на 17 книги и научни трудове. Синът му Александър Корнезов също е юрист и бе избран за председател на състав в Общия съд на Европейския съюз.

Флагман.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук