Пращат питбула убиец в приют за полицейски кучета

0
1299

Питбулът Цезар, който умъртви на 30 януари в пазарджишкото село Мокрище 3-годишния Тошко Стоянов, най-вероятно ще бъде изпратен и настанен в приют за полицейски кучета. На този етап няма да бъде евтаназиран, тъй като може да потрябва по делото за нови експертизи. Това коментира шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в града д-р Петко Митев. Днес изтича 14-дневният карантинен срок, в който трябва да се установи дали питбулът има заразни болести като бяс например. На този етап кучето дава признаци на клинично здраве и няма нито един симптом на агресия. Най-вероятно това се дължи на факта, че животното получава храна и нормални условия на живот.

До евтаназия може да се стигне, ако Цезар отговаря на законовите изисквания – агресивен е и има опасност да нападне други хора. Процедурата се извършва от лицензиран ветиринарен лекар и е много ясно разписана от закона, категоричен е шефът на дирекцията по безопасност на храните. Все още обаче Цезар е необходим и на досъдебното производство, което тече по случая със смъртта на тригодишния Тошко. Единствено по тази причина би могъл да бъде екстрадиран в полицейски приют за кучета.

Експерт-етолог вече е прегледал питбула и се очаква до края на срока на наблюдение да предостави експертизата на прокуратурата в Пазарджик. Становището ще покаже доколко е агресивно животното.

Оставеното без надзор момченце най-вероятно е причинило нещо на питбула, който е бил вързан със синджир за метален стълб в двора на къщата на Димитър Михайлов. Детето и друг път го дърпало за опашката и го удряло с пръчка, но този път с него нямало възрастен, който да предотврати изхода от опита за игра и забавление. Прокуратурата привлече като обвиняем за смъртта на Тошко собственика на кучето, 35-годишния Димитър Михайлов, чичо на загиналото дете, който обаче бе пуснат от съда без никаква мярка за неотклонение.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук