Президентът Радев ще свика КСНС заради Северна Македония

0
55

Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност заради темата Северна Македония. Това обяви държавният глава в Брюксел, където участва в среща на върха на Европейския съвет.

Радев коментира също наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата, както и отказа на прокуратурата да разследва Кирил Петков заради гражданството му.

„Нашите партньори вече разбират къде е същината на проблема – спазването на правата на македонските българи. Този въпрос вече не се повдига в Европейския съвет. Това е заслуга на българската дипломация“, заяви Румен Радев.

Той обясни, че е провел срещи по въпроса с президентите на Германия, Австрия, Португалия, Италия, Гърция, Словения и Румъния. „Навсякъде обясняваме и отстояваме нашата позиция. Важно е да има консенсус и вътре в България. Обменям мнение с министър-председателя. Двамата споделяме мнението, че в интересите и на България, и на Европа е Западните Балкани част по-скоро да се интегрират в ЕС“, заяви Радев.

„Надявам се, че и в момента правителството работи за пълен анализ защо стигнахме до пълна невъзможност България да каже „да“. Важно е и ще го направя – Консултативен съвет по национална сигурност, на който да обсъдим отношението на България към Северна Македония“, каза още Радев.

„Предлагам българският парламент да инициира един структуриран диалог с парламента на Северна Македония, за да търсим най-добрите решения и да може да отворим вратата колкото се може по-бързо. Но единствено при гаранции за защита на нашия национален интерес“, заяви Радев.

Относно цените на природния газ, Радев каза, че Азербайджан има пълна готовност да доставя на България допълнителни количества и то на най-добрите цени.

„За нас е важно да имаме физически носител. Това е тази газова връзка между България и Гърция, която я чакаме 10 години. Говорихме с премиера Мицотакис, в понеделник ще е в България да продължим разговорите за нея“, заяви Радев.

Идеята ядрената енергия да се признава за зелена набира все повече сила, смята президентът.

„Надявам се, че ще стигнем до положителна развръзка“, каза президентът.

По време на разговорите в Брюксел, според Радев, ставало ясно, че европейските лидери все повече разбират какво означава битовите потребители да са на свободния пазар.

„Цените днес са ужасни. 300 евро на мегават час, а в България е една от най-ниските. Обмисля се как да бъдат защитени битовите потребители от колебанията на цените“, обясни президентът.

Относно наложения у нас мораториум върху цените на тока, парното и водата, президентът заяви, че трябва много добро експертно обмисляне.

„Трябва да бъде изцяло в рамките на закона. Трябва да се направи дълбок анализ. Хората трябва да са защитени, но трябва да помислим и за последствията върху пазара“, заяви Радев.

Попитан за двойното гражданство на Кирил Петков, Радев каза само, че има решение на Конституционния съд по въпроса, има и отказ на специализираната прокуратура за образуване на досъдебно производство.

В срещата на Европейския съвет е обсъдена и темата COVID-19.

„Получих решаваща подкрепа от г-н Шолц. По темата COVID се появи предложение зеленият сертификат да важи само 9 месеца, след това да може да бъде удължен само с трета бустерна доза. Изразих друго мнение – че Европейският съвет е политически орган, а нещата с цифрите и сроковете трябва да се решават на друго място – от министри на здравеопазването, от експертите. Получих подкрепа от Шолц и това предложение отпадна“, заяви Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук