Премиерът Бойко Борисов разкри колко милиарда потичат към страната ни от ЕС ВИДЕО

0
2648

Борисов благодари специално на Ангела Меркел и Шарл Мишел за огромната подкрепа пред колегите

Почти щяхме да подобрим с 20 минути рекорда от Ница, но буквално колегите не издържаха повече. Швецкият колега има рожден ден, Белгия има национален празник. Можехме да изкараме още 20 минути и бяхме на прага на силите си.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция от Брюксел, след четвърти ден на преговори с европейските лидери. Срещите са посветени на бъдещия бюджет на Европейския съюз.

За България бюджетът за следващите години е близо 29 млрд. евро.

„Това са повече пари в новия бюджет и сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата МФР в сравнение с настоящата към момента и това при положение, че размерът на новата финансова рамка е с 62 млрд. евро“, каза той.

„Ей затова заслужавам да ми се иска оставката. На тези, които днес това ще се упражняват, това да го знаят. 29 млрд. евро идват към България в следващите години“, подчерта Борисов.

„Важно е, че успяхме да договорим запазване на нивото за кохезионната политика, където са заложени 9 млрд. евро (с 800 млн. евро повече от настоящето). Това е важно за постигане на основните ни цели конкурентноспособност и растеж“, заяви той.

„Отиваме на най-голямата битка, която се води – за първи път в новата финансова рамка за Бъглария са предвидени допълнителни целеви средства в размер на 200 млн. евро. Те са за слабо развитите ни райони – за Севера и Северозапада. За да може да има по-голяма конкурентноспособност“, каза той.

„Шарл Мишел и канцлерът Меркел показаха, че са истински приятели на България. Те настояваха за тези пари за нас и ни оказаха огромна подкрепа, както и австрийският ми колега Себастиан Курц. Той направи изказване пред колегите, сякаш той е премиер на България. Каза, че държи България да получи тези 200 млн. евро. Аз блокирах към 4 часа решенията по тая тема“, каза той.

„Счупих си рекорда по кафета“, шеговито каза Борисов.

„България ще може да разчита на близо 8 млрд. евро грант“, каза той.

http://www.facebook.com/100006542380422/videos/2821175811443804/

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук