Премиерът Стефан Янев: Защитата на българския бизнес е във фокуса на мерките на правителството в отговор на проблема с цените в енергийната сфера

0
178

Защитата на българския бизнес, на потребителите на електроенергия, които произвеждат стоки и услуги е във фокуса на мерките на служебното правителство в отговор на проблема с цените в енергийната сфера. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в рамките на кръглата маса на тема „Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС“. Премиерът акцентира върху работата на служебния кабинет както върху дългосрочни, така и върху краткосрочни мерки, от каквито се нуждае страната ни в настоящия момент. Янев отбеляза, че е инициирал създаването на работна група, която вече подготвя нова стратегия в енергийния сектор. Същевременно в краткосрочен план също се търсят точните решения. „Всички тези мерки, които сме обсъждали и обявили, направеното до момента, предстои още да се усъвършенства и задълбочава“, категоричен беше премиерът.

„Стратегията, която сме обявили, е постепенно тежестта на борсовата търговия да се насочи към търговията с дългосрочни продукти“, заяви министър-председателят Стефан Янев. По думите му разделянето на пакетите за търговия на дългосрочния пазара на по-малки пакети не е дало очакваните резултати. Премиерът заяви, че поради това ще се задълбочи работата в тази посока, допълнително ще се промени регулаторният механизъм, където е необходимо, така че правата на потребителите да бъдат защитени и те да имат възможност да търгуват на дългосрочния пазар. Същевременно премиерът посочи, че битовите потребители, макар и да са на регулиран пазар, са обект на инфлационен натиск от гледна точка на всички продукти и услуги, които получават в ежедневието си. „Това е неизбежно, колкото и да стремим да помагаме в това отношение, нещата са взаимно свързани“, заяви още Янев.

Министър-председателят Стефан Янев изтъкна също значението на ключовите въпроси за бъдещето на енергийната ни система, за цялостното развитие на сектора, и за европейската Зелена сделка. Премиерът добави, че вече се работи по позицията на България във връзка с предстоящото заседание на Европейския съвет и тя ще бъде приета на заседанието на Министерския съвет в сряда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук