Продават спиртоварната в Катуница на Цар Киро

0
756

С парите погасяват борчовете на фамилията към НАП и дълговете към община Садово

Прословутата спиртоварна на Кирил Рашков в Катуница, по-известен с прякора Цар Киро, отива на продан. Сделката ще е, чрез пряко договаряне между продавачите и купувача, който е италиански бизнесмен, научи Агенция Монитор. Продажбата, чрез пряко договаряне между страните, е позволена от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, когато изплатената от купувача сума бъде преведена директно по сметка на НАП за погасяване на публичните задължения на собствениците на активите, потвърди говорителят на Приходната агенция в Пловдив Божана Илиева. Тя уточни, че купувачът е гарантирал, че освен публичните вземания – данъци и осигуровки, ще бъдат погасени и задълженията на Рашкови към община Садово.

Сделката се очаква да стане факт следващата седмица, когато чуждестранният купувач ще пристигне у нас. Със сигурност имотите, за които се водят преговори от поне няколко месеца, са два. Първият е именно спиртоварната в Катуница, която по документи се води собственост на четирима от фамилията Рашкови – самия Кирил Рашков, жена му Костадинка, сина Ангел и снахата Гергина.

Спиртоварната е с площ от 6 203 квадратни метра и се продава с прилежащите й постройки, навеси, складове, както и с надземни и подземни басейни. Вторият имот се намира в близост до Спиртоварната и в Катуница го знаят, като „бившите пионерски лагери”. Италианецът иска да купи цялата земя с площ от 3 857 квадратни метра с прилежащите й постройки.

Спиртоварната е с площ от 6 203 квадратни метра.

Спиртоварната е с площ от 6 203 квадратни метра.

Договорената цена все още се пази в пълна тайна, поне докато сделката не бъде изповядана пред нотариус. С получените по сметката на Приходната агенция пари обаче се очаква да бъдат изплатени напълно публичните задължения на Ангел и жена му Гергина към държавата. Какъв е техният размер от НАП отказват да съобщят, като се позовават на данъчната тайна. След сделката Рашкови няма да имат и лев задължения към общинската хазна на Садово, където от години не са плащали местни данъци и такси за имотите си в Катуница, а натрупаната с лихвите сума е над 25 000 лева.

Покрай делата в административния съд в Пловдив, с които Кирил Рашков обжалваше ревизионни актове на НАП стана ясно, че неговите задължения, като физическо лице, са 469 215,83 лева към юли 2014г. Парите са натрупани между 2005г. и 2010г., когато Рашков не е плащал данъци върху доходите си. Година по-рано стана ясно, че НАП върна три мерцедеса на стойност 150 000 лева на Ангел Рашков, който тогава обяви, че семейството му е взело заем и е платило 250 000 лева данъци на държавата. Затова си искали обратно колите, които бяха запорирани от приходната агенция през ноември 2011г. Държавата върна возилата, но запорът върху тях остана, тоест – фамилията може да ги кара, но не може да ги продава. Семейството на Цар Киро водеше десетина дела в административния съд срещу ревизионни актове на НАП, откъдето твърдят, че има несъответствие между приходите и разходите на Рашкови в годините назад.

В спиртоварната през 2014 година мобилен екип на митниците откри 1,5 тона нелегален алкохол.
Източник: Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук