Продуцентът на „Комиците“ и „Столичани в повече“ Евтим Милошев: От 2 години не говоря на Росен Петров

0
2509

Някога в „Ку-ку” нари­чаха Евтим Милошев Репортера Слънце – алюзия с Краля Слънце Луи XIV. В кул­товата студентска програма инженерът геодезист се изя­вяваше пред камерата, а днес е зад нея. Негови сега са едни от най-успешните продукции в българския телевизионен ефир – „Столичани в повече“, „Комиците“ и „Нека говорят“, „Сървайвър“ и „Дървото на живота“. Заради високите рейтинги на шоутата си Милошев е достоен да носи и един друг прякор – Продуцента Слънце.

През март по Нова ще стартира медицински сериал, произведен от бившия кукувец – сагата „Откраднат живот“.lyubomir-neykov-rosen-petrov-i-evtim-miloshev-pristigat-na-parti

 

– Г-н Милошев, през март по Нова тръгва сериалът „Откраднат жи­вот”, който е реализиран от вашата продуцентска компания…

– „Откраднат живот” е телевизионен сериал, фил­мопроизводство. Кино за телевизия. Това е тв драма, подготвена за праймтайма на Нова. Сериалът е док­торски, главните герои са лекари. Действието се развива в болница. Такъв проект в България досега не е имало, фокусът ми винаги е бил в това да се правят неща, които не са познати на нашия малък телевизионен пазар. „От­краднат живот” е една моя стара идея, мотивирана от това, че в световен мащаб докторските проекти са много успешни. Можем да изброим много примери, като най-популярните сред българските зрители са „Доктор Хаус”, „Спешно отделение”, „Анатомията на Грей”. Преди 10 ноември 1989-а имаше и чешки хит – „Болница на края на града” с незабравимите пекари Щросмайер, Сова и Блажей и също толкова незабравимата сестра Ина. Въпреки това нашият проект е абсолютно ориги­нален. Не сме се водили от нито един от изредените от мен сериали.

– Вашият сериал до кой от изброените е най-близо?

– Може би е по-близо до сериала „Анатомията на Грей”, защото във фокуса му са човешките съдби в контекста на болничната среда. Акцентът не е върху лекарската терминология, медицинските казуси и лечебния процес сам по себе си.655-402-rosen-petrov

– Разкрий­те малко от сюжета…

– В основата си тази история е за две разме­нени бебета. И за един човек, който не иска да приеме съдбата си. По силата на обсто­ятелството, че упражнява докторската професия, той има възможност да размени собственото си недъгаво дете с друго. Защо го прави? Какво следва? Това е и темата на проекта. Героят е извършил престъпление, но в сери­ала ние не разглеждаме деянието му по смисъла на НПК, а откъм морала, откъм човешката съдба и живот. Ние, хората, можем да влияем на много неща, включително на планетата ни, но не можем да въз­действаме върху живота и здравето на близките ни.

Да, медицината много е напреднала, лекарите спасяват паци­енти и удължават живота им, но генерално не можем ние да определяме кой колко да живее. Това е едно от нещата, за които сме прекалено малки. Не можем да си продадем и разменим живота, не можем да го преотстъпим на някого, когото обичаме и има здравословен про­блем. Винаги, щом става дума за живота и здравето, говорим за Господ и за висшата сила, за съдбата, за това, което ние писано и пред което сме смирени.

– Имаме ли право с професионалните си умения да се намесваме в съдбата?

– Това е и темата на се­риала „Откраднат живот”. Всеки, който си позволи при някакви обстоятелства да се намеси в съдбата и да се опита да я промени, рано или късно плаща цена за това. Няма безплатен обяд, в един момент идват и ти носят сметката. Така е и по отношение на намесата в съдбата.

– Не поемате ли със съдружника ви Любо Нейков риск, правейки сериал за Нова? Напо­следък производството на български сериали е в затишие…

– Сериалът е на „Дрийм тийм филмс”. „Откраднат живот” е моят първи проект с Нова. През март 2015-а се явих на конкурс в телевизи­ята, за който имах покана, каквато бяха получили всички български проду­центи – да представим своите идеи за сериали. Трябваше ми 1 месец да се подготвя и предложих 4 проекта. Избраха този. Това, че Нова предпочете мен, го приемам като оцен­ка за работата и личността ми. Телевизията застана зад проекта, а впослед­ствие филмовото студио, киноцентърът „Ню Бояна” и Александровска болница също. От болницата ми по­могнаха с консултацията на целия процес по реализи­рането на филма, за моти­вацията и автентичността. Искам продуктът, който създадохме, да се хареса на зрителите, защото аз работя за тях. Проекта „Откраднат живот” го приемам като мисия за себе си и за българските сериали, което е една огромна от­говорност. Вярвам, че ако той се получи по начина, по който си го представям и искам да стане, ще възроди желанието на телевизиите да имат такива продукти в програмните си схеми. Навсякъде по света гръб­накът на всяка телевизия е сериалът. У нас имаше бум преди няколко години, а след това се получи спад. С този сериал се надявам, от една страна, да възвърна интереса на зрителите към подобен вид съдържание, а от друга – да провокирам желанието на телевизиите да инвестират в подобен вид продукция.768x432

– Защо смятате, че е толкова важно да има български сериали? Зрителите могат да гле­дат и риалити програми в праймтайма…

– За разлика от риалити форматите и лицензните шоу програми сериалите дават възможност в най-пълна степен да се изявят всички творчески професии у нас – актьори, сценаристи, режисьори, оператори… Освен това в голямата си част те са оригинални, български.

– Защо точно в Алек­сандровска болница снимахте сериала?

– Първото място, в което исках да снимам, беше Александровска болница. Бяха много добронамерени там. В действаща болница обаче не може да се за­снеме такъв филм.

При нас процесът е много сложен, почти денонощен, а когато средата е некон­тролирана от нас, няма как да работим. Заради сним­ките на „Откраднат живот” в Бояна изградихме цяла болница, която е като ис­тинско лечебно заведение. Така навремето за „Дърво­то на живота” направихме реплика на град Видин от началото на миналия век в едно студио.

– На какви актьори залагате?

– Залагам на известни и на дебютанти. Големите български актьори ще бъдат част от нашия про­ект – това са уважавани и доказани артисти. Другите актьори, на които съм се спрял, са млади, талантли­ви, красиви и амбициозни. Вярвам, че с проекта „Откраднат живот” те ще успеят да направят свое име и ще станат любими на българската аудитория. Създали сме си репутация на коректни продуценти и с актьорите работим в много добър екип.

– Ще участват ли звезди от „Комиците” и „Столичаните” в новия сериал?

– Това е тв драма, друг жанр. Актьорите от „Комиците” са част от най-дълголетния до този момент телевизионен сериал – „Столичани в повече”.

– Премиерата на ме­дицинския сериал ще е през март. Сигурно вече снимате много активно епизодите от „Откраднат живот”…

– Да, снимаме шест дни в седмицата по 12 часа на ден.

– Излезе информация, че сте сред най-високо платените продуценти. За „Откраднат живот” сте щели да приберете 1 милиона лева…

– Финансовата страна на сериала е търговска тайна и няма как да коментирам. Не мога да говоря за коле­гите и за другите проекти, но знам как стоят нещата в моя бизнес. Ще кажа само, че за многосерийна драма 1 милион лева не е висока цена.

– Като сте се захванали с медицински сериал, да ви попитам и за хала на здравеопазването у нас. Как ви се струва?

– Всички сме подвластни на живота и здравето. Без значение кои сме, на колко години сме и какви са възможностите ни… В този ред на мисли повече от 25 години състоянието на здравната система винаги е била актуална тема и около това са се въртели едни от най-големите скандали. В личен план здравеопаз­ването го разбирам така: стремя се да водя здра­вословен начин на живот, съобразявам се с какво се храня и гледам да съм физически активен. Почти не пия лекарства. Опитвам се да не се страхувам от болести, защото то като дойде – не пита.

– Би Ти Ви одобрява ли това, че правите сериал за конкуренцията?

– Дълъг период работих основно с Би Ти Ви. В последните 2 години обаче нямам проекти там извън „Комиците“ и „Столичани в повече“. Нормално е да търся възможностите на пазара. Това е естестве­ното състояние на всеки един независим продуцент, защото пазарът е прекалено малък и чувствителен. Тоест причините са иконо­мически в основата си. Ние имаме голям творчески потенциал и не спираме да търсим възможности, за да го реализираме.evtim_miloshev_hristina

– Но мнозина ви въз­приемат като част от Би Ти Ви…

– Независим продуцент съм и създавам съдържа­ние, които телевизиите дистрибутират до зрители­те. Това е базисът на моята работа, не съм част от никоя електронна медия. Никога не съм бил на трудов договор към нито една телевизия, като из­ключим БНТ, в която преди много години бях на щат за 6 месеца – единствения период, в който съм бил на държавна работа.

– Как се развиват „Ко­миците” и „Столичани в повече”?

– В момента снимаме и предаваме на Би Ти Ви 10-и сезон на „Столичани­те”. Това е рекорд, който дълбоко се съмнявам, че някой някога ще успее да подобри. Откровено каза­но, не съм си представял чак такова дълголетие на сериала. „Комиците” пък са евъргрийн. Влязохме в десетата година на преда­ването, а продължава да се пълни кино „Люмиер” с хора, които идват да гледат шоуто на живо. Резултатите ни са отлични в ефира. Това именно ни мотивира за работа в един пазар, който по-скоро се свива, а не се развива. Ние продължаваме да търсим възможностите.

– Съветвате ли се с Любо Нейков за „Открад­нат живот”?

– С Любо освен парт­ньори в „Дрийм тийм прадакшънс” сме и приятели. Може да се каже, че сме като братя. Така се случи в последните години, че много от живота ни извън работата е общ. Доста неща в чисто житейски план ни се случват заедно – раждането на децата ни, близостта на семействата ни, родителите ни и т.н. В отношенията ни преди всичко е приятелството, а бизнесът и работата са на второ място. Какво значи да търсим и да взимаме съвети един от друг? Та ние двамата с него сме в непрекъснат обмен на мисли.

– За какво са най-чес­тите ви спорове?

– За това какво да е менюто ни (смее се).

– През годините имало ли е риск парите да за­станат помежду ви?

– С него се познаваме повече от 15 години, а от 10 работим заедно. До днес не е имало дори миг, в който да сме имали спор и за една стотинка. Да чукна на дърво, никога не сме били пред фалит, откакто осно­вахме фирмата. Смятам, че „Дрийм тийм прадакшънс” се управлява изключи­телно устойчиво. Знак за това е, че продуцентската компания е изключително коректен партньор. На абсолютно всеки, с когото сме работили, сме му се издължили в деня и часа, за който сме се догово­рили, без значение дали при нас е дошло навреме плащането. Всички знаят това и ни имат огромно доверие. Нещо, което ценя и пазя.

– Кандидатствате ли със свои проекти и в БНТ?

– Имам подадени до­кументи в националната телевизия за сериала „Ангелски езици”. Правихме и „Най-хубавите години от нашия живот”. Сега работихме активно и по Детската Евровизия.

– Колко начален капитал е нужен, за да станеш телевизионен продуцент?

– Обстоятелствата са много, не е въпрос само на пари. Когато имаш добрите идеи, можеш да мотивираш инвеститор да ти повярва, че ще изведеш проекта до успех и средства винаги ще се намерят. Най-дълъг е пътят между идеята и нейната реализация. Тук е големият професионализъм и усилие. В този бизнес парите не са всичко, не по-малко важни са познанията и опитът.

– В „Ку-ку” бяхте Репортера Слънце, сега сте Продуцента Слънце и председател на Асоциацията на тв продуцентите…

– Пътят ми е извървян от най-ниското стъпало. Успехите ми като по-млад ме мотивираха, даваха ми самочувствие и самоуважение. С времето всичко това започна да се превръща в отговорност – да удовлетвориш очакванията към онова, което правиш. Генерално държа да съм коректен към себе си и бизнеса.

– Още от „Ку-ку” сте колеги със Слави. Подкрепяте ли референдума му?

– Със Слави бяхме дълги години приятели, но с времето обстоятелствата се промениха. Не поддържаме никакви отношения от 2006-а, когато аз избрах да Се развивам по собствен път. Не съм се подписал за този референдум и имам съображения за това. Като цяло вярвам в гражданското общество и в референдумите. Но това – един основен инструментариум на гражданското общество да се персонифицира, какъвто е случаят при Слави Трифонов, не ми харесва… В ситуации като тази хората могат да не са напълно обективни и да дадат или не доверие на дадена идея заради самата личност, която я е лансирала. С някои от точките, които предлага Слави, генерално съм съгласен, за други мисля, че не са в най-удачната форма, за трети пък нямам мнение и не знам дали биха проработили. Но не това е главното. По-важното е, че изведнъж всичките тези въпроси станаха „референдумът на Слави Трифонов” и в този ред на мисли започват да се изкривяват нещата-дали ще подкрепиш Слави или не. В такъв контекст аз просто няма как да участвам.

– В какви отношения сте с Росен Петров?

– В абсолютно никакви. През февруари 2014-а Росен Петров беше водещ на предаването „Нека говорят”, на което бях продуцент. Бях в Камбоджа от месец и половина, когато той напусна в ефир по унизителен начин. Това, което си позволи да направи, беше подигравка с журналистическата гилдия и етика. Оттогава нямам никакви отношения с него. Предаването ми липсва, беше много успешно. Не мисля обаче, че днес може да се върне пак в ефир.

– Защо?

– Защото и в Нова телевизия, и в Би Ти Ви публицистиката и актуалните предавания станаха вътрешни продукции. Тоест към настоящия момент те не работят вече по такива проекти с независими “ продуценти.

– Ще има ли отново „Сървайвър”?img16x9_1455359135

– Проектът „Сървайвър” е може би една от големите ми любови. Той е лицензен формат и Би Ти Ви избира с кого да работи. Ако телевизията реши да го произвежда и се довери отново на мен, ще бъда много щастлив.

– На 2 май ще станете на 48. Чувствате ли се остарял и изморен?

– От няколко години съм баща, синът ми стана на 4. Бих се радвал на още по- голямо семейство, но както знаем, това е Божа работа. Дано да не звучи глупаво, но се чувствам като младеж. Почти 9 години не спирам да играя ежеседмично футбол. Всяка неделя ритам. Чувствам се млад и когато имам нови творчески предизвикателства. Защото младостта е състояние не само на тялото. Младостта е състояние на духа

– Не ви ли липсва ергенският живот?

– Моят ергенски живот беше по-дълъг от нормалното. През всички тези години работех в шоубизнеса. Беше весело, готино, много емоционално – и на 10 000 метра височина, и на 40 метра под водата. От 4 години, откакто имам син, чувството е различно. Други неща са любопитни за мен сега. Живея в семейна хармония и няма нужда, когато нещо работи добре, да го променяш. Семейството ми е опора и ме държи в творческа амбиция.

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук