Прокопиев цитира Ленин – трагикомедия час преди финала на делото за EVN СНИМКИ

0
2620

След час се очаква спецнаказателният съд да обяви присъдите на подсъдимите

След час се очаква спецнаказателният съд да обяви присъдите по делото „EVN“. Това обяви съдебният състав, след като току-що приключиха изказванията на подсъдимите. Веднага след края им съставът се оттегли на заседание, като обяви, че ще прочете присъдите в 15.20 часа, уточнява в. Монитор.

Подсъдими за продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество EVN са министрите в първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на „Икономедия“ Иво Прокопиев и трима служители на дружеството „Булброкърс“, избрано за инвестиционен посредник при продажбата.

Според обвинителния акт Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в EVN, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват „Булброкърс“.

Трайчо Трайков е на съд за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества. „Двама бивши министри вършат престъпления, и то от най-високата позиция на ръководител в държавата. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия“, твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров.

От продажбата хазната е била ощетена с над 20 млн. лева, са изчислили от прокуратурата.

В последните си думи през съдебния състав преди да бъде обявено решението на първата инстанция по делото, Прокопиев дръпна защитна реч, като заяви, че в пледоариите на прокуратурата имало неверни твърдения, които поставяли евроатлантическата ориентация на България.

Разградският тартор на кръга „Капитал“ дори цитира „бащата на комунизма Ленин“, като допълни, че днес било различно и да произвеждаш електричество е по-лесно отколкото „дини на бостана“. Оплака се също за пореден път, че делото било натиск срещу медиите на кръга „Капитал“, въпреки те изобщо не са засегнати в процеса.

И отново изкара защитната теза, че бил съден за „изказване“, въпреки че според представените по делото доказателства компанията му „Булброкърс“ умишлено е манипулирала търга за продажбата на миноритарния дял в електроразпределителното дружество в полза на купувача EVN, занижавайки с врътки цените.

Че са невинни очаквано пледираха и останалите подсъдими – Радослав Рачев, Любомир Евстатиев, Петър Василев, а също бившите министри на финансите и енергетиката, които се оказаха лично посочени от Прокопиев в първия кабинет на Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Дянков дори заяви, че бил работел в интерес на България.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук