Протест срещу отказа на БПЦ да участва в честването на 1000 г. Охридска архиепископия (ВИДЕО)

0
6565
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

„Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат”, заяви д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет”. Десетки са излезлите тази сутрин на протеста пред Синодалната палата срещу решенията на Светия Синод на Българската православна църква, взети в началото на седмица по повод отбелязването на 1000 г. Охридска архиепископия, предаде БГНЕС.

Искаме патриархът да свика извънредна сесия на Светия Синод, на която да бъде преразгледано решението от 14 май, каза Врабевски пред събралите се. На 14 май 8 архиереи подкрепиха предложението на Русенския митрополит Наум Светият синод на Българската православна църква да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000 години Охридска архиепископия. Решението бе взето в отсъствието на патриарх Неофит, който все още е в болница.

Варбевски припомни, че преди шест месеца фондация „Българска памет” отново бяха пред сградата на Синодалната палата, но в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.

6 месеца по-късно, при положение, че беше обещано, няма никакво движение. Огромно разочарование от решението на Светия Синод, каза Врабевски и продължи: Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат. Да се провери чуждото влияние върху институции, които работят като държава в държавата в полза на други интереси. Това е под чужд диктат. Надявам се да се сезират специалните служби, заяви Врабевски.

Горан Благоев отговори категорично „абсолютно” на въпроса дали решението от 14 май беше противоречиво. „И то за съжаление раздели Синода. От друга страна това решение все пак показва, че поне петима митрополити в този Синод имат и отговорност пред Бога, и отговорност пред националните интереси и мисля, че тези хора заслужават адмирации. Имената им е хубаво да се знаят – Николай Пловдивски, Киприан Старозагорски, Григорий Търновски, Игнатий Плевенски, Йоаникий Сливенски. Това са хората, които бяха категорично за продължаване на контактите с Македонската църква. За съжаление другите 8 митрополити трябва да отговарят и пред Бога, и пред съвестта си защо взеха това решение”, посочи той. Според Горан Благоев това решение на мнозинството взривява каквито и да е било възможности за по-нататъшен нормален контакт с македонската архиепископия. „Ние, според мен, се отказахме тотално от позицията си на църква майка”, заяви той.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here