Проф. Светлана Шаренкова: „Шпионски трилър”, намирисващ на избори

0

При ГЕРБ е винаги така: когато идват избори и властта, затъваща от криза в криза трябва да отклони общественото внимание, когато трябва да бъде обслужен чужд интерес на чуждите „началствата“ от Вашингтон и Брюксел, управляващите, вместо да дават отговори на обществото – създават скандали. Най-добре „шпионски”! Така се случи преди ден, когато като по „екшън сценарий“ бяха изнесени СРС-та и записи с предварително произнесена по телевизията „присъда“. Показно бяха арестувани група т. нар. руски шпиони, обвинени, че „изнесли тайните” на НАТО към Москва!?

В театрално показаната ни история има сцени, достойни за поредицата за Джеймс Бонд – злодей „резидент“, изкусителна жена, двойни агенти, напрегнато преследване и хепиенд – лошите са заловени, а доброто побеждава… Идеален предизборен сюжет, който има едничката цел да отклони вниманието на избирателите от пълния провал на властта с ваксините, довел до поредния локдаун, в който стотици хиляди българи ще загубят работа и доходи.

Моментът е идеално подбран и от гледна точка на слагачеството пред „началствата“. Тъкмо ден, след като американският президент Байдън успя да сътвори един от най-големите политически и дипломатически гафове в историята, като нарече президента на свръхсилата Русия Владимир Путин „убиец“ и дори го заплаши, че „ще си плати“. Но за разлика от временното явление Байдън, който цял живот е служил на статуквото на Дълбоката държава, Владимир Путин е държавник от световен мащаб – той възроди Русия от Горбачовата и Елциновата разруха, за кратки срокове върна нейната държавност, суверенитет, духовна, технологична, военна мощ. Започна възстановяването на социалната държава – надежда на всички, които искат нормалност – които са против глобализма и диктата на наднационалната олигархия, против Истанбулската конвенция и атаките срещу традиционните ценности. А Путин е защитник именно на тези принципи и не допусна Русия да стане роб на западните корпорации и на новата джендърска „мода“. Путнин отговори достойно на Байдън: „Да е жив и здрав! Ако има какво да каже – готов съм на дебат в пряк ефир!“. Че Байдън се спъна (не само по стълбичката на Еър Форс 1), му подсказа друг силен държавник – президентът Ердоган, който напомни, че подобен тон в международните отношения е недопустим. Това говори и мълчанието на други световни лидери.

Но да се върнем на нашите „шпионски“ истории. Тепърва Темида ще трябва да докаже имало ли е реален шпионаж и вина на арестуваните, но съвпадението и активизацията „по руска линия“с предизборния период е очебийна и унизителна за България като държава, която би трябвало да е суверенна.

Днес светът, Европа и България имат съвсем други теми и задачи – справянето със здравната, социално-икономическата и духовна криза. Справяне с предизвикателствата на бедността, корупцията и престъпността. Във всички тези области Русия е ключов съюзник, а не враг. Русия е страната, дала на света Пушкин, Достоевски, Толстой, Ломоносов, Курчатов, Корольов, освободи Европа и света от кафявата чума (а нас и други балкански народи и от османско иго). Показа на света как може с общонародни патриотични усилия една нация да възстанови икономиката и духовността си след страшната Втора световна война, първа изпрати човек в Космоса, а през последната година е пионер срещу чумата Ковид-19 с ваксината „Спутник V”. С такава велика страна и народ не може да се подиграваш! Нека и нашите управници най-после разберат, че с Русия имаме специални исторически отношения, че наш национален интерес е да си сътрудничим, а не да се конфронтираме заради чужди интереси! А ако някой продава Родината за „жълти стотинки”, прав е главният прокурор Иван Гешев – да върви на съд, но след като се докаже престъплението.

Нека на 4 април да дадем масов вот за Промяна. Да си върнем държавата, свободата и дружбата с братска Русия!

Проф. Светлана Шаренкова

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.