събота, януари 22, 2022
Google search engine
дом Ексклузивно Пулмолог: Преболедувалите коронавируса не трябва да се ваксинират поне една година след...

Пулмолог: Преболедувалите коронавируса не трябва да се ваксинират поне една година след това

0
111

Преболедувалите COVID-19 не е необходимо да се ваксинират поне една година след това, защото няма смисъл. Това обясни в БНТ пулмологът д-р София Ангелова.

„Не трябва да делим обществото на ваксинирани и неваксинирани“, коментира д-р Ангелова.

Тя обясни, че пулмолозите и инфекционистите са изживели тежите вълни на коронавируса и са видели колко хора са се срещнали очи в очи с болестта.

„За преболедувалите малко се говори. А преболедувалите също са ваксинирани, само че те са ваксинирани с живата ваксина. Това беше БЦЖ ваксината, за която ние, пулмолозите, знаем и работим дълги години с нея“, каза тя.

По думите ѝ боледуващите също са ваксинирани, тъй като има клетки, които запаметяват вируса. И двете групи – преболедували и ваксинирани не са лишени от правото да боледуват или да предават заразата. Затова трябва и да се спазват противоепидемичните мерки.

Според д-р Ангелова всички изследвания за COVID се правят за твърде кратък период от време и на базата на дългогодишни проучвания ще можем да кажем след колко време трябва да се реваксинираме.

„Аз считам, че наистина е необходимо да се инвестират средства в едно проучване на ваксинирани и преболедували – какво се случва с имунитета им“, заяви д-р Ангелова.

„Правата на преболедувалия и на ваксинирания трябва да бъдат едни и същи, защото моите пациенти казват: да, аз получих сертификат за 6 месеца, защото съм преболедувал.

Ваксинираният получава за 1 година, защото е ваксиниран. Считам, че тук трябва да бъдем много точни в отношението, да уважим и хората, които го преболедуваха, защото като лекар мога да кажа, че една част от от тях преболедуваха тежко“, коментира тя.

По думите ѝ имунната система в нашия организъм ни пази и това ни задължава и ние да я пазим.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук