Путин и Ердоган с важен телефонен разговор

0
399
В телефонен разговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган е благодарил на руския президент Владимир Путин за „позитивната му позиция“ по отношение на продължаването на споразумението за износ на зърно от украинските пристанища, съобщи кабинетът на Ердоган, цитиран от ТАСС.

„По време на разговора бяха обсъдени стъпки за подобряване на отношенията между Турция и Русия и въпроси, свързани с руско-украинската война. Президентът Ердоган благодари на президента на Русия Путин за позитивната му позиция по отношение на удължаването на черноморската зърнена инициатива“, се казва в съобщението.

Освен това Ердоган казал, че Турция и Русия „могат да предприемат нови стъпки на основата на икономическото сътрудничество, съгласувано в Сочи“.

Турският президент е заявил още, че „придава голямо значение на възможно най-бързото приключване на конфликта между Русия и Украйна по пътя на преговорите“.

Пред турската държавна телевизия ТРТ Ердоган каза, че Путин е поискал Русия да изпраща в Турция безплатно пшеница, която там да бъде преработвана в брашно, предимно за слаборазвитите държави и бедните африкански страни.

Според пресслужбата на Кремъл двамата президенти са се договорили да бъдат проучени възможности за доставка на строителни материали от Русия за възстановяването на засегнатите от земетресенията региони на Турция.

 Петър Къдрев/БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук