Рашков докладва в парламента за полицейското насилие с нов термин “задколоние“

0
91

Насилие е употребено от полицаите, те не са надхвърляли малко своите правомощия, а поведението им граничи с престъпление. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушването си за полицейското насилие по време на протестите през 2020 г..

„Уважаеми пострадали от полицейско насилие млади хора, много трудни въпроси са ми поставили от парламента днес. Искам предварително да подчертая, че не трябва да поставяме знак на равенство между десетината полицаи, които ние днес ще говорим и по-голямата част от бъгарските полицаи съвестно вършат своята работа.

Цялото общество разчитаме на тях да има ред, да има сигурност, за всички нас“, започна своето изложение Бойко Рашков.

Според него не трябва да оставаме безразлични тогава, когато се натъкнем на нещо подобно и което ни отблъсква, отвращава ни.

„Оказва се, че никой не е взел, каквито и да е мерки или ако е взел някакви, то те са просто, за да се каже: „Ние взехме отношение“. На фона на онова, което виждахме всички ние и лятото, и сега в края на миналата седмица. По отношение на 10 юли за действията, които вече познаваме, в СДВР са извършени три провреки.

Забележете – службата, която и чиито служители наблюдаваме в нещо като филм на ужасие сама проверява действията на своите служители. Тя се самопроверява, както преди месец и половина стана ясно във връзка с подслушванията миналата година, че Прокуратурата на Република България се самопроверява. Няма кой да я провери и тя може да изнесе пред нас, каквото си иска. Така е станало и с тези три проверки, които са предприети в СДВР“, каза Бойко Рашков.

Според него не е случайно, че протестиращите са били влачени зад колоната. „На мен ми идва в ума да ви кажа – има една модерна дума, която се използва в България – задкулисие. А тук какво да кажем – задколоние. Там са разчитали, че дори и камерата да работи, няма кой да подаде тази информация. Тази камера е заснела още в същия ден какво се случва зад колоната.

„Насилие действително е било употребено и то непропорционално. Поведението на полицаите граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към едни млади хора възмущава всички“, категоричен е министърът.  „На кадрите се вижда, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат долу“.

Рашков обясни информация, че един от лежащите е загубил съзнание. „Състояние, временно опасно за живота, квалифицирано като средна телесна повреда. Ако това е вярно, къде е административното наказание”, попита той.

При проверката в СДВР са разпознати четирима от тях. Двама са наказани с лишаване от право на повишаване за период от една и две години. Останалите двама – с порицание, потвърди вътрешният министър.

По думите му насилие е употребено. „Някой се опитва да доказва, че са надхвърляли малко своите правомощия. Не са малко надхвърляли. Поведението им граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към едни млади хора възмущава всички и искам да поздравя председателя на българския парламент сега, че реагира и емоционално, и политически, и държавнически да се разгледа този случай, тъй като подобни случаи досега у нас не е имало“, каза още Бойко Рашков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук