РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ 2015

0
766

„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14)

Обични в Господа, братя и сестри, наши духовни чеда, скъпи гости на Неврокопска епархия,
Раждането на Иисус Христос е единствено и неповторимо събитие в цялата история на човешкото съществуване. Въплъщението и раждането на Единородния Божий Син е проява на съвършената Божия любов към човека. Бог ни дава възможността и ние да Го приемем също с любов, не ни принуждава към спасение, а ни го дарява.
Христовото Раждане е първото Божие явяване в света, но предстои и второ. Първото – е израз и присъствие на любовта в изявяване на истината и справедливостта. Второто – ще бъде явяване на правдивостта по отношение на любовта на човека към Бога и към ближния. При първото Бог дойде , за да посее словото Си и да пролее кръвта Си, а при Второто – ще дойде, за да събере плодовете Си – праведниците и светиите.

Възлюбени чеда на светата ни Църква,
съпреживяваме заедно с всички вас радостта от настоящия велик християнски празник Рождество Христово. И тази година родилият се Богомладенец стопля човешките сърца и ни дарява с преизобилната Божия благодат, сила, утеха и радост, „която ще бъде за всички човеци” (Лука 2:10) според благовестието на явилите се ангели край Витлеем . Вдъхва ни надежда, духовно веселие и мир. Въплътяването на нашия Господ Иисус Христос и явяването Му в света е най-великото чудо извършено някога на земята.То е единствено, друго Боговъплъщение – няма. По думите на св. Иоан Златоуст: „Мнозина мъртви са възкръсвали. От Девица обаче не се е родил никой друг”. Приемането на плът от Бог Слово е най-човеколюбивото Божие дело и както свидетелства св. Григорий Богослов: „Бог иска да даде криле на душата. Да я отнеме от (властта) на света и да я спаси. Той желае да запази Своя образ в нея и ако той бъде застрашен (от помрачаване) – да го съхрани”.

Съгласно ангелския поздрав: „Ето, благовестя ви голяма радост” (Лука 2:10) и ние днес прославяме Бога за великата Му милост и неизчерпаема любов, проявена към всички човеци, защото явяването на Единородния Божи Син Иисус Христос в света донесе истинския мир.

„Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши” (Иоан 14:27). Господ ни дава истинския, непоколебим мир, който Той има в Себе Си в неограничена степен. А онова, което ни дава светът е измамно, преходно и лицемерно. Днес, тези думи на Спасителя ни утешават повече от всякога, защото те свидетелстват за благодатната възможност, с която Бог ни е удостоил – да имаме самия Него и Неговия мир в душите си. „Това ви казах, за да имате в Мене мир. В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света” (Иоан 16:33).

В тревожното ни и напрегнато ежедневие, в неспокойния и несигурен съвременен свят единствената твърда и непоколебима опора за нас е Господ Иисус Христос, Който се роди, за да победи света и злото в него и ни дарува тази Своя победа. Само ако живеем така, че да Го приемем и задържим в себе си, сърцата ни винаги ще бъдат изпълнени с Неговия мир. Тогава никакви външни беди и опасности няма да ни разколебаят и безпокоят.

От дълбочината на сърцето си се молим Христовият мир и Неговата любов винаги да пребъдват между човеците, та „единодушно и с едни уста” (Рим. 15:6) да Го възпяваме, прославяме и величаем. Вярваме, че всички ние, които сме членове на Живото Тяло на нашия Господ Иисус Христос, ще пребъдваме в единството на вярата и в духовно общение, бидейки причастници на неизчерпаемата Божия благодат. Св. Атанасий Велики ни призовава: „Бог се въчеловечи, нека ние да се обожествим”.
Честито Рождество Христово! Господ Иисус Христос да благослови и да укрепи живота и делата на всички Ви!

Отечески пожелаваме настъпващата 2016 година да бъде година на мир, любов и уважение към образа Божи – човека.

Честита и благословена 2016 година!
Христос се роди!

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук