Ромите празнуват на Гергьовден

0
464

Роми разпънаха плажен чадър – да пази от дъжда накипрено бебе и родата, и въпреки лошото време не се отказаха да изпълнят традиционния си ритуал. На Гергьовден те празнуват Едерлез, като отиват на Марица, измиват лица с водата, и късат зелени вейки, които отнасят у дома за здраве. Същият смисъл има и краденето на бебета, които после се откупват от родителите, разказват от „Марица“.

Сунай е на 1 година и тази заран го нагласили със сако и вратовръзка за празника. Сватанакът даде две агнета, аз две бутилки уиски да го отпкупим, обясни дядо му. Родата пазарила също тъпанджия, фотограф и момче с камера да запечата паметния ден на видео, но не се нае да пресметне колко общо е излязъл масрафът. Дъжд на Гергьовден е на берекет, нарече дядото.

Роднините на Берие решиха проблема, като вместо кърпа или байрак, жената, която поведе хорото, вдигна над главите на всички разтворен плажен чадър. 35-годишният Крум Асенов е роднина на семейството и по-рано „откраднал” детето. Към 10 часа той вече танцуваше пред камерите с разтворена риза, в която бяха напъхани двайсетолевки, за да върне бебето. Две овце ще взема, но това не е печалба, защото после всичко пак се споделя на обща трапеза с фамилията, обясни Крум, който е доктор по обща медицина и също има двама сина. Крал е хлапета много пъти в името на адета и за здраве на децата, а тая заран веселбата почнала още в 7 часа сутринта. За мюсюлманите Едерлез е ден на новороденото дете, което не е навършило година, добави старейшината на рода от Адшесан махала.

Оттам доведоха и едва 3-месечната Гюл с корона с пера на главата и цялата потънала в розови къдрици от тюл по пелените. Майката в същия цвят рокля и сложна прическа от къдрици, завършващи с конска опашка, даде тон за танците, без да бере грижа, че след минути подгъвътг на полите се изцапа с кал. За да не попречи нищо на веселбата, роднините осигурили генератор за ток, който бумтеше край масата с лимонадки и мезета, захравнайки апарутарата на диджей с отворен пред него лаптоп и инсталирани тонколони. Агне кротко чакаше да бъде разменено срещу малката Гюл.

Тъпани и кларинети огласиха целия район, откъдето коли, накичени с върби вече потеглят към етномахалите. Там жертвените животни ще бъдат заколени за почерпката, която ще продължи чак до вечерта.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук