Ромите празнуват на Гергьовден

Роми разпънаха плажен чадър – да пази от дъжда накипрено бебе и родата, и въпреки лошото време не се отказаха да изпълнят традиционния си ритуал. На Гергьовден те празнуват Едерлез, като отиват на Марица, измиват лица с водата, и късат зелени вейки, които отнасят у дома за здраве. Същият смисъл има и краденето на бебета, които после се откупват от родителите, разказват от „Марица“.

Сунай е на 1 година и тази заран го нагласили със сако и вратовръзка за празника. Сватанакът даде две агнета, аз две бутилки уиски да го отпкупим, обясни дядо му. Родата пазарила също тъпанджия, фотограф и момче с камера да запечата паметния ден на видео, но не се нае да пресметне колко общо е излязъл масрафът. Дъжд на Гергьовден е на берекет, нарече дядото.

Роднините на Берие решиха проблема, като вместо кърпа или байрак, жената, която поведе хорото, вдигна над главите на всички разтворен плажен чадър. 35-годишният Крум Асенов е роднина на семейството и по-рано „откраднал” детето. Към 10 часа той вече танцуваше пред камерите с разтворена риза, в която бяха напъхани двайсетолевки, за да върне бебето. Две овце ще взема, но това не е печалба, защото после всичко пак се споделя на обща трапеза с фамилията, обясни Крум, който е доктор по обща медицина и също има двама сина. Крал е хлапета много пъти в името на адета и за здраве на децата, а тая заран веселбата почнала още в 7 часа сутринта. За мюсюлманите Едерлез е ден на новороденото дете, което не е навършило година, добави старейшината на рода от Адшесан махала.

Оттам доведоха и едва 3-месечната Гюл с корона с пера на главата и цялата потънала в розови къдрици от тюл по пелените. Майката в същия цвят рокля и сложна прическа от къдрици, завършващи с конска опашка, даде тон за танците, без да бере грижа, че след минути подгъвътг на полите се изцапа с кал. За да не попречи нищо на веселбата, роднините осигурили генератор за ток, който бумтеше край масата с лимонадки и мезета, захравнайки апарутарата на диджей с отворен пред него лаптоп и инсталирани тонколони. Агне кротко чакаше да бъде разменено срещу малката Гюл.

Тъпани и кларинети огласиха целия район, откъдето коли, накичени с върби вече потеглят към етномахалите. Там жертвените животни ще бъдат заколени за почерпката, която ще продължи чак до вечерта.

pik.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.