Румен Гечев към ГЕРБ: Уведомихте ли българите, че ще теглите още половин милиард за бежанците?

0
1433

„Правителството направи опит да подведе българския парламент. За какво са половин милиард лева, които се теглят като заем и се прехвърля плащането им върху бъдещите поколения? Уведомихте ли българския народ, че ще теглите такъв заем, с такава цел?“

Този гневен въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев към управляващите след ратифицирането на рамково споразумение между Банката за развитие на Съвета на Европа и Република България за заем от почти половин милиард лв. за бежанците, съобщиха от пресцентъра на социалистическата партия.

Гечев обясни, че БСП е гласувала против този заем, поискан от правителството, по две основни причини.

На първо място – проф. Гечев посочи, че става въпрос за финансиране на мигранти, разселвани в България, нещо което правителството крие в своите мотиви.
На второ място той посочи, че в мотивите, представени от кабинета „Борисов 3“, няма финансови разчети, няма оценка как ще се отрази този заем на българската финансова система и как ще бъдат направени плащанията.

Проф. Румен Гечев подчерта, че не е ясно защо при фискален резерв от 13 млрд. лв., българското правителство тегли нов заем от близо половин милиард лева.

Той подчерта, че главницата няма да се обслужва 5 години, това правителство ще похарчи пратите, а след 5 години следващите правителства и българският народ да плащат.

„Или е вярно, че сме в добро финансово състояние, което прави безсмислено тегленето на този заем, или както ние твърдим, финансовото състояние далеч не е такова, каквото го обясняват управляващите и това е един финансов балон, а правителството не разполага с никакви свободни средства, поради което се налага то да моли съвета на ЕС през неговата банка за заем“, обясни той.

Проф. Гечев бе категоричен, че най-неприемливото е, че управляващите ни вкарват в схема, в която, взимайки този заем, българското правителство няма как да откаже след това разселването на мигранти.

„Съветът на ЕС дава тези пари при ясно разписано условие, че след разходването на средства за образование и наука, на второ място са разходи за финансиране на разселването на мигранти в България.

„Нито по финансови причини, нито по политически ние можем да се съгласим да поемем такива финансови и политически ангажименти, които могат да имат трайни и негативни дългосрочни последици“, заключи проф. Румен Гечев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук