Румен Радев участва във форум на НАТО

0
1957

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се състои на 11 и 12 юли в Брюксел.

Финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите-членки, изграждането на съвременни отбранителни способности, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, политиката на отворени врати на НАТО, както и развитието на отношенията НАТО-ЕС ще бъдат сред темите, които ще бъдат обсъждани в рамките на Срещата на върха. Очаква се по време на срещата Република Македония да получи покана за преговори за присъединяване към Алианса.

В делегацията, водена от президента Румен Радев, ще бъдат вицепремиерите Екатерина Захариева, министър на външните работи, и Красимир Каракачанов, министър на отбраната.

Форумът ще започне със заседание на Северноатлантическия съвет във формат „29“, по време на което държавните и правителствени ръководители ще обсъдят актуални въпроси от дневния ред на Алианса – елементите от възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, адаптираната Командна структура на Алианса, справедливото споделяне на разходите и укрепването на трансатлантическата връзка. Централно място в дневния ред на темата ще заеме въпросът по общата съгласуваност на множеството дейности, утвърдени още на срещите в Уелс (2014 г.) и Варшава (2016 г.), както и новите инициативи по отношение на цялостната адаптация на организацията.

Срещата ще продължи с паралелни работни вечери във формат съответно „Държавни и правителствени ръководители“, „Министри на външните работи“, „Министри на отбраната“. На работната вечеря на министрите на отбраната на НАТО ще бъдат обсъдени конкретни направления на дейностите по съгласуваността на цялостния потенциал за възпиране и отбрана на Алианса.

На втория ден от форума ще се проведат съвместно заседание на Северноатлантическия съвет с държавните глави на Украйна и Грузия, както и заседание със страните, участващи в мисия „Решителна подкрепа“ в Афганистан.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук