Сайт с втори опит да хакне личните данни на българите

0
3018

От публикации във Фейсбук става ясно, че на този сайт са се вързали дори бивш вътрешен министър, журналисти и други обществени лица

Дни, след като се разрази аферата с хакнатите от НАП данни, се появи съмнителен сайт, който твърди, че може да провери дали и вашите данни са изтекли от сървърите на данъчните, видя БЛИЦ.

Линкът към https://minfinleaks.herokuapp.com/ се разпространява най-вече сред потребителите във Фейсбук. Притеснителното е, че нито става ясно кой стои зад този сайт, нито дали това всъщност не е нов опит да се събере база данни с егн-та.

От публикации във Фейсбук става ясно, че на този сайт са се вързали дори бивш вътрешен министър, журналисти и други обществени лица.

Проверка на БЛИЦ откри, че въпросният сайт е регистриран набързо върху т. нар. cloud платформа, регистрирана в Сан Франциско – САЩ.

Създаден е на 17 юли и на практика няма как да разберете кой всъщност стои зад него, нито пък дали данните ви няма да бъдат използвани с друга цел.

Към сайта има и форма за запитвания и коментари, но при опит да отправите запитване, се появява надпис, че първо трябва да въведете валидно ЕГН. Дори и да направите това, самият линк си остава неактивен.

Но пък ви уведомяват, че вашите данни са сред хакнатите, макар и да няма никаква гаранция, че това е истина:

На сайта има и опция за още информация по темата, която пък препраща към публикации на в. „Дневник“.

Междувременно стана ясно, че НАП пуска приложение за проверка на пострадалите от изтичане на лични данни.

То ще бъде на интернет страницата на Националната агенция. В него всеки ще може да провери дали личните му данни са станали публично достояние. Това решиха представителите на приходната агенция и комисията за защита на личните данни на среща.  Комисията за защита на личните данни ще започне производство в Националната агенция за приходите. Оттам са уведомили Комисията за нарушението на сигурността на личните данни.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук