Сакскобурготски лисна студена вода на Петков, посочи голямата му грешка

0
426

По думите му изгонването на 70 руски дипломати от страната изглежда като поръчкова постъпка

„Губим време и средства, и какво ли не с толкова избори вече! В чужбина ни гледат: „Тези хора не могат ли да си оправят вътрешния двор? Сравняват ни с някои нестабилни страни, толкова е грешно и жалко, и с последици“.

Това каза в специално интервю за рубриката „Тук и сега“ Симеон Сакскобурготски по повод политическата криза у нас. В ефира на „Събуди се“ на NOVA той сподели, че не усеща „много голяма доза идеология в тия работи“, а по-скоро е его – „моите хора, моята партия“, което определи като „много вредно“.

За изгонването на 70-те руски дипломати  от страната ни каза:

„Считам, че калибърът е нечувана работа. Второ – ако останалите страни от НАТО бяха постъпили със същата пропорция и калибър, можем да кажем – „добре“. Но така ми се стори излишно провокативно, не казвам, че е , но сякаш е почти поръчково, под някакъв друг натиск, което е още по-грозно за нас, българите. А да не говорим спрямо Русия, която е държава и народ, с които имаме по-специална връзка.

Тук трябва по-предпазливо да се действа! Това е империя с имперско мислене. Вярвам, че няма да се обидят – с имперско самочувствие. Ние трябва да гледаме много по-перспективно. Колко години ще ни трябва сега да си върнем взаимните пазари, отношенията? Жалко е, защото има емоции и моменти на не съвсем обективно и рационално разсъждаване“.

Сакскобурготски коментира и свалянето на ветото на РСМ за преговори за членството ѝ в ЕС: „Лично за мен важното е добруването на тези народи – Албания, Северна Македония и ние. Защото ние сме вече в ЕС.

Те защо да се изключват от това благо или тази общност? Не бива на негативното да се спираме, а да погледнем как да излезем от тази ситуация без някой да каже:„Родоотстъпници“!

Има нагласи в някои страни, които намекват, че България се опитва да изнудва, което е старшно грозно. Докато ролята за нас е да кажем: „братя“! Да ударим едно рамо, а след това вече – с нашия опит, който сме придобили! Дай боже да се намери формула – ето френското председателство, което се стараеше толкова“.

„Трудно е да се каже какъв е изходът от политическата криза у нас в момента. Губим време и средства и какво ли не. Донякъде с толкова избори вече в чужбина ни гледат малко: „Абе, тия хора не могат ли да си оправят вътрешния двор““, каза Сакскобургготски.

По думите му ни сравняват с някакви нестабилни страни.

„Не усещам много голяма доза идеаология. По-скоро е „моите хора“, „аз“, „движение/партия“.         Това е много вредно. Ако загърбим малко протегонизма си или егото, могат да се получат нещата“, каза той.

Сакскобургготски коментира и изгонването на 70 руски дипломати от страната: „Калибърът е на това е нечувана работа. Ако останалите страни от НАТО бяха постъпили със същата пропорция и калибър – добре, но това на мен ми се стори излишно и провокативно. Сякаш беше поръчково, под друг натиск. Това е грозно за нас българите“, каза той.

Според него има прекалено много емоции в политиката и не се псотъпва много обективно и рационално.

https://www.vbox7.com/play:1622c7b96e

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук