САЩ ще съгласуват евентуален отговор към Русия заради Украйна

0
83

Евентуален отговор на САЩ на действията на Русия по отношение на Украйна ще бъде съгласуван с международната общност, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин, предаде Ройтерс.

Остин, който е на посещение в Южна Корея, призова Москва да бъде прозрачна за струпването на руски военни сили по границата на Русия с Украйна.

 

Министърът на отбраната изрази надеждата си, че САЩ и Русия ще работят заедно за „решаване на въпросите, преодоляване на опасенията и снижаване на температурата в региона“.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди Москва да изтегли войските си от границата с Украйна и изтъкна, че руска инвазия би провокирала санкции, които ще засегнат Москва по-сериозно от тези, които бяха въведени досега, отбелязва Ройтерс.
На въпрос дали реакцията срещу Русия би била само икономическа Остин не даде директен отговор. Министърът заяви, че ще бъдат използвани най-подходящите методи за реагиране.

„Каквото и да правим, ще го направим като част от международната общност. Най-добрият вариант е да не ставаме свидетели на инвазия на Украйна от Съветския съюз“, заяви Остин, който погрешка нарече Русия Съветски съюз.

Украйна, която е бивша съветска република, желаеща да се присъедини към Европейския съюз и НАТО, се превърна в ябълка на раздора между Русия и Запада, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна съобщи, че Русия е разположила над 90 хиляди войници по дългата им обща граница.

Москва също обвинява Киев в струпване на сили по границата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук