Светило в световната медицина посочи симптомите на рак на простата и как да се предпазим

0
656

Той може да се развива много бавно и да дава симптоми, които обаче лесно биха били пренебрегнати от мъжете

Много често публикуваме интересни и полезни материали за един от най-разпространените видове рак – този на простатната жлеза. В последно време залагаме сякаш повече на новостите в лечението, но друг важен момент също трябва да бъде коментиран много често. Става дума за това хората да придобият повече информация, знания и познаване на тревожните симптоми.

Ракът на простатната жлеза е прекалено сложно заболяване. Той може да се развива много бавно и да дава симптоми, които обаче лесно биха били пренебрегнати от мъжете. Те просто свикват с тях или се опитват да ги обяснят с нещо друго. След рака на белите дробове това е вторият по разпространение тумор при мъжете.

Ключ към профилактиката на рака на простатата е определена медицинска грамотност, в смисъл разпознаване и осъзнаване на тревожните симптоми. Това заявява авторитетният полски уролог – д-р Лукаш Курило от клиника в гр. Краков.

– Д-р Курило, вярно ли е, че ракът на простатата се развива много бавно?

– От появяването на първите клетки на злокачественото новообразувание до развитието на тумор от 1 кубически сантиметър преминават средно 10 години. Проблемът, разбира се, е в това, че поначало болестта не дава никакви симптоми. С времето могат например да се появят признаци на лека хиперплазия на прос­татната жлеза, което се смята за естествено явление при остаряващите мъже. Но затрудненото уриниране, особено в съчетание с хематурия и кръв в спермата, трябва да са повод, който да ви накара да посетите специалист-уролог. Дълго протичащият рак на простатата предизвиква инфилтрация на тъканите, заобикалящи простатната жлеза. А след това се разпространяват метастази по отделните органи. При метастатичен рак симптомите вече са други. Може например да се появят необичайни болки в костите, болки в корема или в слабините, незадържане на урина и еректилна дисфункция. Но докато се стигне до такава клинична картина, преминава много време. Затова колкото по-рано се диагностицира ракът на простатата, толкова по-големи са шансовете за неговото излекуване.

Д-р Лукаш Курило

– Как мъжете да се защитят от рак на простатата?

– Като част от профилактиката на рака на простатата се препоръчва всеки мъж ежегодно да преминава на преглед при уролог, като започне още от 45-годишна възраст. Но независимо на каква възраст сте, задължително търсете такава консултация, ако забележите проблеми с уринирането или ерекцията си. Възрастта на мъжа има голямо значение. Рискът от рак на простатната жлеза рязко нараства след 40 години, а средната възраст за начало на това заболяване е над 70 г. Колкото по-стар е мъжът, толкова по-висок е рискът да заболее. Затова в европейските страни 45 години се приема за възрастта, когато всеки мъж е длъжен да започне редовно да проверява състоянието на своята простата.

По-често се налага да се подлагат на ранни изследвания онези от вас, които имат близки роднини с това заболяване. Например бащата или братята. Ако мога така да се изразя, около 9% от пациентите имат наследствен рак. Смята се, че ако трима близки роднини или двама на възраст до 55 години са страдали от рак на простатата, вече говорим за явна наследствена предразположеност

При хората с генетична обремененост заболяването обикновено се проявява в по-млада възраст, затова е необходимо те по-рано да се прегледат, да проверят  здравословното си състояние. Разбира се, неблагоприятен ефект оказват също така и неспазването на хигиенните правила, неправилното хранене, алкохолът, затлъстяването, липсата на физическа активност и честите възпаления.

– Може ли да обясните в какво се изразява диагностиката на рака на простатата? 

– Да, изследванията на простатата не са най-приятното нещо, но трябва да се правят редовно. От време на време при нас, в Полша, се провеждат информационни кампании, чрез които да убеждаваме мъжете в необходимостта от профилактични прегледи. Дори известните хора, знаменитостите, редовно посещават своя уролог и в това няма нищо ужасно, или, още повече – няма нищо срамно.

Основните изследвания при диагностика на рак на простатата включват:

• Ректален преглед – палпация.

• Трансректално ултразвуково изследване – УЗИ.

• Изследване и анализ на кръвта за наличие на  простатспецифичен антиген. Отделно от това следва да се измери ПСА, който се смята за специфичен маркер за заболяванията на простатната жлеза. Повишеното ниво на този показател показва не само евентуално наличие на рак, но и на други проблеми. Затова при подозрителни резултати се пристъпва към по-нататъшни диагностични крачки, включително магнитно-резонансна томография и биопсия на простатата, която в крайна сметка потвърждава или изключва рак на простатата.

Резултатът от анализа на ПСА трябва да се оценява много предпазливо, защото повишеното ниво на простатспецифичния антигент не свидетелства задължително за тумор. Благодарение на развитието на медицината, включително диагностична визуализация, ние често разпознаваме рака на простатната жлеза по-рано. Този прогрес обаче има известни недостатъци. За някои пациенти откритият рак няма клинично значение, т.е. характеризира се крайно бавно протичане с нисък риск на прогресиране. Диагнозата може да подложи пациента на неприятни последствия от ненужно лечение, както и да му предизвика психоемоционални проблеми, депресия и други. Да, пациентът осъзнава, че е болен от рак, но специалистът заема изчаквателна позиция и не препоръчва незабавно лечение, вземайки под внимание възрастта и ниската агресивност на тумора. Това е психологически затормозяващо за пациента. В този случай се говори за прекалена, излишна диагностика.

– Д-р Курило, доколко ефективно е лечението на рака на простатната жлеза?

– Много е ефективно, при условие че има своевременна диагностика. Малоинвазивната лапароскопска простатектомия в днешно време се смята за основен метод за отстраняване на тумора. Когато се изисква отворена операция, пациентът се подлага на по-висок риск от усложнения, а възстановителният период е по-дълъг. Лапароскопската простатектомия се изпълнява по следния начин: през малък, например 10 мм разрез на корема, малко над пъпа, се вкарват инструментите. Ние въвеждаме специална оптика с камера за визуализация на простатата на монитора и лапароскопските инструменти за отстраняване и извличане на тъканите. Тази технология е внимателно и точно измислена, отработена и безопасна. Оптичното увеличаване на операционното поле позволява много точно да се планират и ивършат разрезите. Новите електрохирургични инструменти минимизират кръвозагубата по време на операцията. Този метод за лечение на рака на простатата се прилага успешно в много клиники, стига те да разполагат с изцяло автоматизиран и интегриран операционен блок, отговарящ на съвременните стандарти. Но каквито и да са технологиите, успехът от лечението на рака на простатната жлеза зависи от много фактори: от възрастта на пациента, от тежестта на заболяването, от агресивността на тумора и съпътстващите хронични болести. Всеки пациент трябва да е подробно информиран за характера на заболяването, за възможните лечебни методи и рисковете от усложнения или странични ефекти от терапията./zdrave.to

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук