СВ, РВ, ЕН… Отпадат буквите от регистрационните номера!?

0
1620

Номерата на колите вече няма да показват от кой град си, защото ще отпаднат буквите в регистрационните номера на автомобилите.

По този начин да може да се регистрира колата в който и да пункт, гласят част от промените, които Министерството на транспорта подготвя с новия Закон за пътните превозни средства.

С други промени се предвижда автомобилът да е с един талон, но с чип с цялата информация, пише „24 часа“.

От 2019 г. пък ще може да купим винетка през телефона си, защото настоящите винетки ще бъдат заменени с електронни.

Те ще се купуват срещу посочване на регистрационния номер на автомобила, както и досега, но ще отпадне нуждата да се поставя лепенка върху предното стъкло на колата.

Винетка ще може да се купи и от 500 терминала за самообслужване в страната, както и в пунктовете на големите вериги бензиностанции.

С въвеждането на електронните винетки ще може и да се следи дистанционно дали автомобилът се движи без платена такса по първокласните пътища и магистралите. Догодина промяна в цените на винетките няма да има, обещават от АПИ.

Междувременно бюджетната комисия към парламента обяви, че ще трябва платим 5,9 млн. лева на Световната банка, за да изготви методика за тарифите на тол системата, която ще важи за камионите по родните пътища.

„Тарифирането ще бъде изготвено по методика на ЕК, като в момента има разработени сценарии от 12 до 20 ст. за изминат километър, като в момента се работи по тях“, каза пред „Труд“ Антон Антонов, ръководител на екипа за изпълнение на тол системата в АПИ.

Предвижда се тол системата да обхване 11 хил. км от републиканската ни пътна мрежа.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук