Седмица преди 15 септември става ясно дали учебната година започва присъствено

0
94
Group of cute little prescool kids drawing with colorful pencils

За предстоящия старт на учебната година в момента не се налага да се предприемат никакви действия, защото ситуацията е много динамична и трябва да бъде преценено в седмицата преди старта на учебната година. „При сегашните нива учебната година може да започне присъствено, но тогава вероятно нивата ще са по-високи. Критерият е това в коя зона се намира страната.

Детските градини са последните, които биха били затворени, надявам се да не се стига дотам. Европейският сертификат, който ние използваме, позволява, ако посетителите на едно място на закрито имат такъв сертификат, за тях да няма налагане на ограничения на броя. Това е възможност, ако на едно място се събират само такива хора, да не се ограничава капацитетът. Това е и смисълът да се ваксинират“.

Това заяви пред bTV министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Възможно е да се приложат допълнителни ограничителни мерки при трансграничното пътуване, за да се намали рискът от внос на инфекция. „Конкретните мерки, които ще наложим, са предвидени в самия план. Те предвиждат ограничение на капацитета на събития на закрито на 30%, като сега е позволено на 50%. Трябва да получа доклад от главния държавен здравен инспектор, на база на който да издам заповед за прилагане на такива мерки. Възможно е да се приложат допълнителни ограничителни мерки по отношение на трансграничното пътуване, за да се намали рискът от внос на инфекция в следващите седмици. Ситуацията е изключителни динамична и я следим всеки ден“, посочи министър Кацаров.

„Добре е да се прилагат и регионални мерки. Страната не е равномерно засегната. Апелирам към кметовете на общините, където има вътрешноградски транспорт или организират междуградски транспорт, да се подобри контрола за носенето на предпазни средства в градския транспорт и междуградския. Издадохме съвместна заповед с министъра на вътрешните работи и министъра на земеделието, храните и горите за засилване на контрола по спазване на мерките, осъществяване на проверки от служители на трите ведомства. Добре е да се изготви списък от РЗИ-тата с рискови обекти за разпространение на вируса. Каквито и мерки да предприемем, ключов остава въпросът за отговорността на всеки от нас. Успехът зависи от съзнанието на всички нас“, заяви той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук