Скандал: Асен Василев подписал документ за затриването на българската енергетика ден преди да бъде освободен като министър

0
660

Жечо Станков попита къде е съпредседателят на ПП, за да му покаже подписа му за армагедон в енергетиката

Хората имат нужда от защита, цените на стоките и услугите не спират да растат. С пенсията по наше време хората можеха да си купя 420 хляба, с пенсията по времето на ПП едвам успяват да си купят 250 хляба.

В момента хората едвам успяват да си купят с 50 лв. това, което по времето на ГЕРБ си купуваха с 20 лв. С тези примери, но подплатени с документи, водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Бургас Жечо Станков разгроми Венко Сабрутев от ПП тази сутрин.

„ГЕРБ беше вносител на искането за компенсации на бизнеса. Колегите от Промяната се забавиха, инфлацията в България не е внесена от чужбина, тя е такава, защото изтърваха цената на тока и на газа. При ГЕРБ беше 0,8%. Ние предложихме да има компенсации за  бизнеса, те се забавиха с 3 месеца, бизнесът вкара високите цените на тока и на газа – цената на тока скочи 5 пъти, а на газа от 33 лв. стана над 300 лв.

Всичко това влезе в стоките и услугите. Предложихме такава компенсация, която да не излиза от бюджета, а напротив – тя идва от печалбите на държавните дружества. Като зам.-министър съм разработил две програми, които в момента работят – за бизнеса за саниране на сградите и фотоволтаични панели за сградите. Намаляването на енергийната бедност минава през това да продължим програмата за саниране справедливо за всички”, каза Жечо Станков.

Това е само част от аргументите на Жечо Станков в изключително разгорещен предизборен дебат на тема енергетика и как да се справим с енергийната бедност на българина, с който започна неделята с бТВ. Венко Сабрутев – кандидат за депутат от „Продължаваме промяната-Демократична България“ в 23-и МИР, Жечо Станков – водач на листата на ГЕРБ-СДС в Бургас, и Драгомир Стойнев – водач на листите на „БСП за България“ в Пазарджик и Габрово си опонираха с аргументи по една от най-важните теми за българина.

Още в началото направи впечатление, че за разлика от ПП, ГЕРБ и БСП са изпратили в студиото експерти, които са били и в законодателната, и в изпълнителната власт. А самите правила на дебата предполагат присъствието в студиото на кандидати от един и същ ранг.

Г-н Асен Василев трябваше да е тук, за да каже – след смяната на ръководството на държавната газова компания защо се купи газ за 2,5 млрд.лв. без търг или конкурс, които излязоха от джоба на българските потребители, на енергийно бедните, които няма как да бъдат защитени, каза Жечо Станков

„Очаквах да дойде Асен Василев, за да му връча подписа му под Плана за възстановяване и устойчивост, който е положил един ден преди да бъде освободен като министър от президента. Там той пое ангажимент да затвори българската енергетика и всички енергийно бедни още повече рязко да обеднеят. Защото хората нямат нужда от празни приказки, а от защита.

Този документ показва, че до 2026 г. трябва да затворим 80% от нашите мощности. Това се равнява на армагедон, равен на този със затварянето от 1 до 4 блок в АЕЦ „Козлодуй”, обърна се Жечо Станков към Венко Сабрутев, който е известен с това, че с лидерите на ПП си разменят местата в предизборни дебати, очевидно в коалицията му имат голямо доверие.

Г-н Асен Василев трябваше да е тук, за да каже – след смяната на ръководството на държавната газова компания защо се купи газ за 2,5 млрд.лв. без търг или конкурс, които излязоха от джоба на българските потребители, на енергийно бедните, които няма как да бъдат защитени, продължи Жечо Станков.

И припомни, че преди да стане народен представител от ПП, Венко Сабрутев е бил съветник в Национална електрическа компания по времето на ГЕРБ. „Тогава ГЕРБ беше ли мафия, или когато съпругата му работеше в БЕХ, ГЕРБ беше ли мафия”, попита риторично Станков.

Венко Сабрутев опита да се защити, но основният рефрен от неговото изказване бе думата „ГЕРБ е мафия”. Сабрутев видя рекорден ръст на износа, на индустриалния индекс по времето на ПП и повтаряше, че бизнесът трябва да получава подкрепа от държавата, но призна, че това предложение е било добро, подкрепено е от всички в парламента и е дошло от ГЕРБ.

Драгомир Стойнев, който е експерт в енергетиката и бивш министър на икономиката, почти не успя да се включи в диспута, но отбеляза, че в сектор „Енергетика” не трябва да се вземат мерки на парче, а трябва да се изготви дългосрочна стратегия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук