Скъпите предавания на БНТ продължават. 30-минутна манджа на Ути се равнява на годишен семеен бюджет

0
229

Сянката на отстранения Каменаров ще продължи да ни поздравява с „Добър, апетит! Станахте ли богати?“, но забогатяващите са Ути Бъчваров и Нико Тупарев, докато БНТ е във фалит

 

БНТ ще продължи да излъчва скъпи външни продукции и през есента, и дори през следващата година, въпреки че на конкурса за неин генерален директор през юли почти всички кандидати за поста, включително победителят Емил Кошлуков, посочиха тези предавания като една от основните причини за тежкото финансово състояние на медията. Причината е, че БНТ все още има действащи договори, сключени от Константин Каменаров, и прескъпите предавания вече са произведени.

Въпреки че по време на конкурса бяха изнесени данни (които и досега не са оспорени от ръководството), че играта „Стани богат“ струва на издържаната от данъкоплатците телевизия по 4.4 млн. лв. на сезон, че всеки от броевете й е на стойност около 26 000 лв. и че за нея БНТ вече дължи 3 млн. на частна фирма, най-вероятно шоуто ще се появи отново на екрана на БНТ1 през есента, пише „Сега“.

По време на конкурса за нов генерален директор на стана ясно, че рекламните приходи в пояса на „Стани богат“ са в размер на около 400 000 лева, или около 10 на сто от направените разходи за играта. От БТН не поясняват и как ще оправдаят осигуряването на наградния фонд за играта от тяхна страна, тъй като на практика „Стани богат“ е разновидност на „игра на късмета“, а по закон общественият оператор не трябва да участва в такива. Накратко: националната телевизия, издържаща се от парите на данъкоплатците, няма право да излъчва хазартни игри от типа на „Стани богат“.

Друго предаване на обществената хранилка е вече омръзналото на всички готварското шоу „Бързо, лесно, вкусно“. Пак благодарение на бившия генерален директор Константин Каменаров, чрез допълнително споразумение „Еф Хикс Камера“, която е продуцент на предаването, БНТ ще закупи още 180 епизода с Ути. Според Търговския регистър съдружници в „Еф Хикс Камера“ са дружество „Инвест пуул“, което е еднолична собственост на продуцента Нико Тупарев и още две лица. От страна на БНТ анексът е подписан от Каменаров и от икономическия директор Даниела Асенова, а е съгласуван с програмния директор на БНТ Надя Костова и с шефа на дирекция „Правна“ Кремена Кадиева.

Според вътрешна информация, един епизод от „Бързо, лесно, вкусно“ на Ути Бъчваров струва 11400 лв., като ефективно платимите от БНТ пари са 8256 лв. За отбелязване е, че предаванията на Ути Бъчваров се снимат по шест наведнъж, т.е. разходите са за един ден за екип, публика, студио се спестяват. Към това добавяме и новият проект на „Бързо, лесно, вкусно“ – “Храна за душата”, който стартира в ефира на БНТ1 от 6 август, и покрай който Ути снима и своите предавания на принципа „с един куршум два заека“. Куршумът на Ути Бъчваров в парични измерения, обаче, отстрелва повече зайци: с едно предаване избива годишния бюджет на едно средно българско семейство.big5.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук