Спасиха две от децата, блокирани в пещерата в Тайланд

0
3048

Две момчета от училищния футболен отбор, които бяха блокирани в наводнената пещера в Тайланд, вече са спасени. По думите на представител на здравната инспекция в страната и участник в спасителния екип двете момчета са извадени и в момента вече се намират в най-близката болница до пещерата. Децата се преглеждат от медици.

По информация на BBC и AFP скоро се очаква още 4 момчета да излязат от пещерата. Понастоящем децата са в „базовия лагер“ на водолазите, който се намира в пещерните камери. „Четири момчета вече са стигнали до третата камера и скоро ще излязат от пещерата„, заяви член на спасителната група.

Стана ясно и че най-слабите и уязвими деца се извеждат първи.

На мястото вече са пристигнали 4 линейки, които чакат децата да бъдат изведени.

Най-близката болница е на около един час път с кола. Там са семействата на децата, които ги чакат с нетърпение.

В спасителната операция са се включили 13 чуждестранни и 5 тайландски водолази. В операцията са участвали и петима морски пехотинци. Екипите са репетирали действията си по спасителната операция в продължение на няколко дни.

„Упражняваха се как най-добре да им помогнат да се измъкнат. Водолазите са сред най-добрите в света. Те идват от различни държави с опит в тази сфера. Не искам да казвам имената им, но много от тях са от Европа. Ръководителите на тайландския екип поискаха помощ и онези, които бяха готови, се отзоваха“, заяви по-рано днес командирът на спасителната операция Наронгсак Осотанакорн, цитиран от БНР.

Той допълни още, че децата са в добро физическо и психическо състояние.

Децата ще се изваждат от пещерата поетапно, поради което операцията може да продължи няколко дни. Всяко дете ще бъде придружавано от двама водолази. Те ще трябва да ходят, да се катерят и да се гмуркат в пълна тъмнина, като пътят им ще бъде направляван от въжета.

Според местните власти сега условията за изваждането на децата са най-подходящи, защото нивото на водата в пещерата е спаднало през последните няколко дни. Дъждовният сезон тепърва започва, поради което трябва да се действа бързо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук