Столична академиа ще инвестира в забележителен футболен турнир

0
1118
Наскоро столичната школа „Развитие на млади футболисти“ се сдоби с иновативен софтуер от Германия, който да подпомага интелектуалното развитие на децата им.
Системата се казва Exerlights и пристигна във ФК „Развитие на млади футболисти“ миналият месец. 
Тази система се появява за първи път в България и буди интерес относно това каква е степента на приложение сред децата. За целта разговаряхме с треньорите в клуба Радослав Симеонов и Велизар Христов, които ни разказаха подробно за Exerlights.
Това е софтуер, разработен изцяло с идеята за развитие на интелекта на играчите.
В основата на концепцията е зрителната ориентация и вземането на адекватни решения в новосъздалите се ситуации.
Футболът е игра с неповтарящи се игрови епизоди. Разнообразието води до все по-големи изисквания към менталните възможности на играчите.
Нито едно лично и отборно качество не може да бъде реализирано, без реална оценка на ситуацията. Именно това прави системата Exerlights – симулира напълно реални игрови ситуации и по този начи поставя нови стандарти в подготовката на един отбор.
Основните качества, които развива софтуерът са бързина на менталната реакция, респективно на физическата такава. Също така подобрява пространствената ориентация чрез множество когнитивни предизвикателства пред всеки футболист. Неимоверно се подобрява комуникацията между играчите и изграждане на доверие помежду им. Това неизменно води до вземането на много на брой и изискуеми адекватни решения, от чиято стойност се определя изходът от отделни епизоди в мача.
Приложенията на системата Exerlights са неограночени и могат да подпомогнат и моделират подготовката както на цял отбор, така и на всеки отделен играч. Успешно се повлияват не само менталните способности, но и физическите и тактическите особености.
Чрез системата Exerlights, ние имаме пълен контрол над фундаментите на играчите си и сме щастливи да направим учебно-тренировъчния им процес още по-пълноценен и целенасочен.
– Колко често може да се прилага и под каква форма ?
– Стилът на работа в нашата школа позволява използването на Exerlights всеки ден, защото на всяка тренировка има повече от един треньор. Екип сме и по този начин можем да разделим групата на две – едните да работят със софтуера, а другите да изпълняват друга задача. След това групите сменят ролите си. По този начин не се губи плътността на тренировъчния процес, а напротив. Почти винаги го използваме в игрови форми. Според нас децата се учат от играта. Упражненията от конус до конус не са забранени при нас, но в огромна част от времето нашите инструменти за постигане на целите са игрови форми в ограничени, моделирани пространства с малко на брой играчи и условия, които да подпомагат, а не да затрудняват децата ни.
– Какви са впечатленията ви ? Подходяща ли е системата за всички възрасти ? В България още я няма никъде, а вие я прилате на деца.
– Exerlights е начин на мислене и реагиране. На отношение към играта. На разпознаване на ситуацията. Възрастта не е определяща. Ако един треньорски екип знае какво иска да постигне и го съобрази с възрастовите особености на децата си, то тогава няма бариери. Обхватът на приложение е толкова голям, че няма да ни стигне следващата година, за да реализираме всичките си идеи чрез софтуера. Това ни кара да се усмихваме всеки ден.
– Освен Exerlights, използвате и други технологии за мониторинг на представянето. Това означава ли, че разчитате изцяло на съвременните технологии за изграждането на своите възпитаници.
– Категорично, не. Да, прилагаме най-съвременните тенденции, които взаимстваме от най-добрите места по света, но в основата на нашата дейност е човешкият фактор. Имаме страхотен екип със силна връзка помежду си. Заедно изготвяме тренировъчните сесии на всички набори, съобразавайки се изцяло с методиката, която сами си съдадохме в продължение на повече от година. Всяко едно дете има личен футболен профил и здравен картон, в които се нанасят данни, сондирани от мненията на повече от един треньор. Смятаме, че колективният метод на работа, подпомаган от най-високите съвременни технологии е подходящ път в изграждането на подготвени млади футболисти.
– Какъв е пътят пред ФК „Развитие на млади футболисти“ ? Какво да очакваме в близко бъдеще ?
– Не очаквайте грандиозни неща. Това са деца, пред които има много дълъг път. Ние ще се стремим да сме близо до тях винаги и да ги подкрепяме чрез иновативни методи и подходи. Към момента имаме представителни набори във възрастите от 2006 до 2009г. Екипът от хора, ангажиран с тях се състои от 9 човека – главни треньори, треньор по изграждане на техниката, треньор на вратарите, кондиционен треньор, кинезитерапевт, инвеститор, отговорник по счетоводната дейност и човек, който осъществява нашите контакти с други школи, участия в турнири и медийни изяви. Всеки един от тях изпълнява задачи, които са насочени изцяло към развитието на младите ни футболисти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук