Сърбия обяви извънредно положение, Германия затваря граници

0
145

Сърбия въведе извънредно положение заради новия коронавирус. Президентът Александър Вучич съобщи новината на извънредна пресконференция в неделя вечер.

„Сърбия от днес води война с невидим противник – вирус, нашата страна трябва да победи. Въз основа на Конституцията приехме решение за въвеждане на извънредно положение“, каза Вучич. Правителството ще наложи „най-строги мерки в скоро време“, заяви той.

До момента в Сърбия има 46 регистрирани заразени с коронавируса от общо 283 изследвани хора. В страната няма починали от причиняваната от вируса инфекция Ковид-19. Един човек обаче е в тежко положение, отбелязва Ройтерс.

Германия днес частично затвори границите си с пет държави, като част от мерките срещу разпространението на коронавируса, предаде Франс прес. Става дума за границите с Франция, Австрия, Швейцария, Дания и Люксембург. Германската гранична полиция ограничи достъпа до територията на Германия. Забраната за влизане не важи за доставчиците на стоки и за трансграничните работници.

На германско-австрийската граница шофьорите на автомобили бяха систематично спирани и разпитвани от полицаите, като още в 08:30 ч. местно време на част от тях им бе забранено да преминат границата, отбелязва Франс прес, като се позовава на свой фотограф.

В провинция Бавария, която граничи с Австрия, властите имат намерение да обявят извънредно положение, за да могат да използват допълнителни ресурси, като например да прибегнат до помощта на армията в болниците.

На германско-френската граница полицаите забраниха и на няколко автомобили, идващи от Франция, да влязат в Германия.

Ситуацията с разпространението на коронавируса във Франция „е твърде обезпокоителна“ и „се влошава много бързо“, заяви днес директорът на националната здравна служба Жером Саломон, като изрази опасения от евентуално изчерпване на капацитета на болниците в страната.

„Броят на случаите вече се удвоява на всеки три дни“, заяви той пред радио „Франс ентер“ и обърна внимание, че има стотици болни в реанимация с опасност за живота. Според последните официални данни от снощи във Франция има 5423 потвърдени случая на заразяване с вируса на Ковид-19 и 127 починали – или 36 нови смъртни случая и 900 нови заразени за 24 часа. Над 400 души са настанени в болници в тежко състояние.

„Обезпокоително е, че бързината, с която се шири заболяването, води до насищане на френската болнична система, което се стремим с всички средства да избегнем“, каза Саломон. „Всеки французин и всяка французойка трябва да се запита тази сутрин: какво ще правя отсега нататък, за да намаля тройно и четворно броя на хората, които доближавам?“ – заяви той във връзка с призива на медиците „Остани си у дома, толкова е просто“.

Чешкото правителство реши да въведе от днес общонационална карантина, която ще продължи до 24 март, съобщи пред журналисти премиерът Андрей Бабиш. Съгласно новите по-строги мерки хората ще могат да излизат от домовете си единствено за работа, покупки и други необходими действия.

„Взехме решение да ограничим свободното движение на гражданите, за да попречим на разпространението на коронавируса“ в Чехия, заяви Бабиш. Той добави, че правителството препоръчва тези, които могат, да работят от домовете си или да си вземат отпуск. В Чехия са потвърдени 253 случая на коронавирус.

Пълна карантина е наложена върху 21 града и села в Оломоуцка област, Източна Чехия. На жителите на градовете Уничов, Червенка и Литовел и околните села е забранено да ги напускат. Те трябва да излизат от дома си само за да пазаруват храни и лекарства или да отиват на работа.

В блокирания район, охраняван от силите за сигурност, ще могат да влизат само лица, които живеят в него, и доставчици. В зоната на около 250 км източно от Прага живеят около 24 000 души, от които 25 са носители на вируса.

Саудитска Арабия и ОАЕ затвориха молове, кина, ресторанти, кафенета, фитнесцентрове и публични паркове, а Катар и Оман наложиха забрани за влизане в страните в рамките на новите мерки за сдържане на разпространението на коронавируса, и за да спасят своите икономики, предаде Ройтерс.

Общият брой на регистрираните заразени в шестте страни от Съвета за сътрудничество в Залива достигна 963, като няма съобщения за смъртни случаи. От общия брой 401 са в Катар, който обяви, че ще прекрати влизането в страната на некатарски граждани за две седмици, начиная от сряда. Властите в емирството обявиха и мерки за защита на икономиката, включително и помощи за частния сектор в размер на 75 млрд. риала (20,5 млрд. долара), както и повече държавни инвестиции в местната борса.

В Саудитска Арабия регистрираните случаи на коронавируса до днес са 118, а в ОАЕ – 98 – повечето от тях чужденци. Много случаи на заразени с вируса в района на Залива са свързани с пътувания в Иран, където вчера броят на съобщените случаи на заразата надхвърли 13 900, а на починалите достигна 724. Иранският президент Хасан Рохани каза вчера, че правителството не възнамерява да налага карантина в цели градове, съобщи местната държавна телевизия. Саудитска Арабия и Бахрейн – две страни, враждуващи с Иран, обвиняват Ислямската република, че позволява на техни граждани да влизат в страната, без да слага печати в паспортите им.

 Vesti.bg.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук