Таджикистан забрани коледните елхи и фойерверките за празниците

0
622

Властите в Таджикистан затегнаха още повече ограниченията за празнуване на коледните и новогодишните празници като забраниха коледните елхи и размяната на подаръци в училищата. Тазгодишните забрани са най-строгите до сега в бившата съветска държава, която от известно време се опитва да ограничи празнуването на Нова година и най-вече на руската версия на Дядо Коледа – Дядо Мраз.

В документ на Министерството на образованието се казва, че се забранява „използването на фойерверки, празнични храни, даването на подаръци и събирането на пари за празненства за Нова година, както и „поставянето на коледни дървета – живи и изкуствени“ в училищата и университетите. За разлика от други бивши държави от състава на Съветския съюз, в Таджикистан коледно дърво ще има за кратко преди Нова година. То ще бъде поставено в столицата Душанбе, като се очаква да бъде премахнато малко след началото на 2016 г.

Таджикистан е предимно мюсюлманска светска държава, чието общество е разделено по отношение на ползите от съветското и руското влияние в страната. В нощта на Нова година през 2011 г. – 2012 г. мъж, облечен в традиционните дрехи на Дядо Мраз, е намушкан до смърт пред дома на свои роднини в столицата. Въпреки че, според неговите близки, инцидентът е по религиозни причини, според полицията неговите нападатели са били пияни. Това обаче не е първият път, в който празнични традиции са ограничавани в Таджикистан.

През 2013 г. и 2014 г. редица мъже и жени, облечени като зомбита и вампири са задържани, опитвайки се да празнуват Хелоуин. Държавата налага ограничения и на отбелязването на сватби и погребения като в един от случаите властите глобяват с 600 долара мъж, който е празнувал рождения си ден в заведение в Душанбе.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук