Това e най-коварният метод за разпръскване на микроби, когато миете ръцете си!

0
Колкото и добре да изглеждат, сешоарите за ръце изобщо не са толкова хигиенични, колкото си мислите, пише IFL Science. Това показват резултатите от ново проучване, изследвало три вида методи за сушене и бърсане на ръце – стандартни хартиени кърпи, конвенционални сешоари за ръце и мощните сешоари за ръце от типа на популярната марка Dyson Airblade.

Оказва се, че именно тези иначе мощни и ефективни уреди са отговорни за разпръскването на 1300 пъти повече вирусни и бактериални единици, отколкото една обикновена кърпа. Обикновените сешоари също не са безобидни, но по-ограничената им мощност не позволява разпространение на бацили в такива мащаби. Нещо повече, проучването показва, че стандартната сушилня за ръце разпръсква бацили на разстояние 75 сантиметра, докато при мощните „джет сешоари“ това става до цели 3 метра.

Именно Dyson Airblade се рекламира като „най-бързият и най-хигиеничен сешоар за ръце“, но по всичко изглежда, че едноименната английска компания ще трябва да преосмисли маркетинговата си стратегия.

Междувременно, най-добрият начин да ограничите разпространението на микроби в какъвто и да било диаметър си остава чисто и просто доброто измиване на ръцете преди това.

Източник: обекти.бг.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.