Тошко Йорданов взриви „Дондуков 2“: Г-н Радев, в момента има среща на мафията, ще помоля нагло да…

0
189

Снимка: БГНЕС

От ИТН поискаха да се разсекрети стенограмата от съвета за Северна Македония

Започнаха консултациите на ИТН с президента Румен Радев. Представители от партията са Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов.

„Няма нужда да споделям, че консултациите се извършва в обстановка на каскада от кризи, което изисква решения на политиците“. Това заяви президентът Румен Радев и допълни:

„Това изисква действия не само от България, но и в международен план. Изисква се последователна политика да не допуснем България да остане в периферията на европейските инвестиции.

Година след дебюта ви както се убедихте са нужни компромиси. Не мога да не отбележа вашата последователна политика по отстояване на националния интерес за република Северна Македония. Очаквам вашата отговорна позиция. Сложен ще е процесът по създаване на правителство.

Важна е позицията на всяка една партия. Каква е вашата преценка за политическата обстановка в страната, вашето виждане дали може да се излъчи ново управленско мнозинство, как вие виждате успешната формула за изход от политическата криза“.

„Че живеем в каскада от кризи, така е, за нас е удовлетворяващо, че президентската институция постъпва отговорно. Помним добре, за да направим сравнение с предишните президенти. Вие не се криете зад някой друг.

Благодаря за оценката, че сме последователни. В българския политически живот, това не е на почит, на почит е лицемерието. В този ред на мисли ще помоля, малко нагло да разсекретите стенограмата от консултативния съвет през януари по темата Северна Македония. Това е онзи документ, който е при вас, за да се види кои политици лъжат. Българските избиратели трябва да знаят кой лъже“, посочи Тошко Йорданов.

Той каза, че в този съвет не са казани неща, които биха застрашили националната сигурност.

„В момента имаме среща на мафията, ако слушаме част от политиците, които са се обявили за безгрешни. Ние ще направим всичко по силите си, ако бъдем поканени на среща за създаване на правителство, но не на всяка цена. Ще направим всичко по силите си, без да прекрачвам морални граници“, допълни Йорданов.

Радев посочи, че добре е да се знае истината. „Държа всеки един участник в този съвет да е уведомен. „Досега съм разсекретил стенограма не от консултативен съвет, а от консултативна среща за КТБ, но едва след като уведомих всеки един от участниците. Не искам да компрометираме участието в бъдещи съвети.

Големият грях на българската политическа класа в последните 30 години е, че забравиха македонските българи. Това не се съобщава нито в договора за добросъседство, нито в националната рамка, нито ветото, наложено от ГЕРБ. Темата за Северна Македония като страна, която дискриминира нашите сънародници, започна да се представя едва през 2020 г.“, каза още Радев.

Той изрично изтъкна, че очаква промяна в конституцията на РСМ, в която българите да бъдат записани като „държавотворен народ“. Радев благодари на ИТН, които единствени са подкрепили това предложение, а „нашата политическа класа прегърна този подход едва, след като дойде френското предложение“.

„Благодарен съм и на президента Макрон, и на френското председателство, защото това нещо най-сетне трябваше да бъде заложено“, отбеляза Радев. Той допълни, че не иска да спекулира с изказванията на КСНС и отново заяви: „Радвам се, че Европа прие тази позиция и застана зад своите принципи и ценности“.

 

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук