Харалан Александров разкри какъв исторически шанс е пропуснал Радев през лятото

0
2589

Политиците си дадоха сметка колко крехка е нашата политическа цивилизованост, коментира той

Имаше момент, в който изглеждаше, че Радев можеше да е водач на народен бунт, след което се прибра в по-институционалната си позиция на критик на управлението.

От гледна точка благополучието на обществото това е отговорна позиция. От гледна точка на неговия шанс да стане новия месия може би пропусна исторически шанс да развее байряка на бунта, разминахме се с революцията и смятам, че това е добра новина. Това заяви пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров.

По думите му хората искат едновременно промяна и стабилност. „Искат да запазят стабилността и растежа, но той да стане по-почтен, прозрачен и включват – всички искат да участват в управлението, което хората разбират като достъп до ресурси“, каза още той.

Според Харалан Александров протестите не са постигнали целта си. „Сблъскаха се двете поколения между младите и по-възрастните. Родителите почнаха да питат децата си какво не е наред. Започна интересен диалог, който ще се развива“, каза още той.

„Според мен политиците си дадоха сметка колко крехка е нашата политическа цивилизованост. Все пак сме постигнали сме нещо като българска версия на избирателната представителна демокрация, която се крепи на някакви цивилизовани отношение.

„С регреса, която преживяхме с ковид удара, губим най-ценните постижения на нашата цивилизация – способността да водим спокоен разговор, да мислим и да дебатираме“, допълни социалният антрополог.

По отношение на коронавируса Харалан Александров заяви, че ни е трудно да приемем че това е природата, която в един момент се разтърсва.

„Предпочитаме вирусът да бъде продукт на тъмната страна на разума, отколкото да си признаем, че сме незначителни и че природата е безразлична към нас. Това е много смиряващо и тежко признание в епоха на огромна човешка гордост и самонадеяност“, каза още той.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук