Цветан Цветанов: В кое не се провали министър Росен Желязков?

0
137

Министър Росен Желязков компетентно се изказа по различни теми в дебата си тази сутрин, но отново не разбрахме за основните проблеми, съществуващи и зависещи от действията на повереното му Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Свидетели сме на редица пропуски и нарушения, а именно: пълен провал при опита да бъде въведено електронното управление, заради което от ПП „Републиканци за България“ предлагаме да бъде създадено отделно Министерство на електронното управление. Приоритетното развитие на електронното управление изисква създаването на министерство, което да отговаря за него. То ще има задача да се справи с най-належащите проблеми в сектора – от ефективното използване и развиване на наличната инфраструктура, изграждането на работещи ключови системи, повече и по-качествени услуги, до усъвършенстването на законодателството и справянето с предизвикателствата в сферата на киберсигурността.

По темата относно корупция в транспорта, най-силно усещане създава порочната практика на управляващите да възлагат големи проекти на фирмата „Автомагистрали“, но това, освен че не дава добри резултати, което е повече от видимо, е и предпоставка за корупционни схеми.

Плачевно е и състоянието на НКЖИ, БДЖ и Български пощи. В 21 век е недопустимо гражданите да използват транспортни услуги, които са на толкова ниско ниво. Като модерна европейска държава е редно и транспортните комуникационни канали да са на достатъчно високо ниво. Необходима е промяна и модернизация. Затова е неoбходимо да се работи в посока оптимизация на жп мрежата в страната, за да може тя да стане конкурентна на автомобилния транспорт по отношение на пътници и обслужване на ежедневни трудови пътувания. Българската жп мрежа е неефективна, защото е проектирана и изграждана, за да обслужва вече несъществуваща икономика. Това е валиднo най-вече в рамките на съществуващите агломерационни ареали.

Също така транспортният министър Росен Желязков не успя да защити българските интереси при приемането на пакета „Мобилност“, което тепърва ще нанася огромни щети на сектора. В настоящия си вид пакетът „Мобилност“ дискриминира българските превозвачи и противоречи на европейските политики свързани със Зелената сделка.

В следващия парламент Републиканци за България ще работим активно за неговата ревизия. Ще търсим и вътрешно-общностна подкрепа за смекчаване на ударите върху българските превозвачи. Секторите, които са поверени на транспортния министър са в плачевно състояние, с изключение на телекомуникациите и интернета, но те са на добро ниво, не заради работата му, а защото са частни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук