Цветът на урината говори много! Проверете здрави ли сте сега!

0
1448

Може да звучи странно, но всеки път, когато отидете в тоалетната имате възможност да проверите здравето си.

7 неща, които различният цвят на урината сигнализира за вашето здраве

Проверявайки цвета на урината, можете да видите дали тялото ви е добре или ако трябва да посетите лекар. Звучи лесно, нали? Сега просто трябва да знаете възможните причини (сериозни или не) зад всеки цвят.

Brightside изследва какво разкрива цветът на урината за вашето здраве и предложения за това, което можете да направите. Виждали ли сте някога урината ви да изглежда един от тези цветове?

Оранжев

Някои противовъзпалителни лекарства (асулфидин), лекарства за химиотерапия и лаксативи със сена могат да причинят оранжев цвят.

Прекалената консумация на витамин В2 или бета-каротин (моркови) също може да бъде причина.

Ако не сте били изложени на никое от горните неща, тогава:

Пий повече вода. Дехидратацията може да доведе до концентрация на урината и варира от тъмно жълто до оранжево. Само за няколко часа, тя трябва да се върне към нормалния си ярко жълт цвят.

Проверете очите си. Ако забележите жълтеникав оттенък в бялото на очите си, тогава оранжевата урина може да е знак, че черният дроб не функционира правилно. Трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Розов и червеникав

Вероятно е тревожно да видите червеникава или розова урина, но това не е непременно сериозно, тъй като може да бъде причинено от храна или лекарства. Преди да се притеснявате, вижте причините зад този цвят.

Храни: Ако сте яли цвекло, къпини или ревен, тогава нямате какво да се притеснявате. Някои от съединенията, които правят тези храни червени, се екскретират в урината, след като бъбреците вършат работата си. Обикновено тя се изчиства до следващия ден. Ако не го направите, трябва да направите среща с лекар.

Медикаменти: Някои антибиотици (като Rifadin и Rimactane), използвани за лечение на туберкулоза, могат да се превърнат в урина на червеникаво. Феназопиридинът, който се използва за лечение на инфекции на пикочните пътища, и лаксативи, съдържащи сена, също могат да бъдат причина за розов цвят.

Кръв: Кръвта в урината може да бъде признак на инфекция на пикочните пътища, бъбречни заболявания, ракови или неракови тумори или камъни в пикочния мехур или бъбреците.

Ако забележите някакви кръвни съсиреци или други тъкани в урината, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

Зелен или син

Може да е шокиращо да видите този цвят, но това е рядко и може да бъде причинено от:

Храни: Да се ​​храните с изкуствено боядисани храни или аспержи. Няма какво да ви притеснява. Тя ще се изчисти за един ден или два.

Медикаменти: Някои лекарства (като амитриптилин, индометацин и пропофол) могат да причинят промяна в цвета.

Внимание: Ако не сте били изложени на никое от посочените по-горе, трябва да се свържете с вашия лекар. Зеленият цвят може да сигнализира за редки инфекции на пикочните пътища, причинени от бактерията Pseudomonas.

Също така може да е знак за камъни в бъбреците.

Кафяв

Ако виждате кафяви нюанси в урината си, това може да е признак на дехидратация. Сред храните, които могат да превърнат урината в кафяво, са ревен и боб фава. Но е по-добре да го проверите, особено ако пиете много вода, но цветът не изчезва.

Кафявата урина може да показва проблеми с черния дроб и бъбреците.

Внимание: Ако кафявата урина е последвана от коремна болка, обриви и гърчове, има голяма вероятност за генетично заболяване. Също така кръвта изглежда кафява, когато се разпадне, и това може да е признак за по-сериозно състояние като тумор.

Пенест

Пенливата урина от време на време е нормална и обикновено се дължи на скоростта на уриниране. Но ако продължава да бъде по-забележим във времето, трябва да се обърнете към вашия лекар.

Тя може да бъде знак за протеини в урината ви и това изисква професионална оценка, тъй като увеличеното количество може да сигнализира за сериозен бъбречен проблем.

Прозрачен

Ако урината ви е напълно прозрачна, това е знак, че пиете прекалено много вода. Това може да доведе до някои рискове, най-важното от които е разреждането на солите в тялото ви.

Това може да създаде проблемен химически дисбаланс в тялото ви. Трябва да обмислите да пиете по-малко вода.

Бледо сламено жълто, прозрачно жълто, тъмно жълто

Тези цветове означават, че нямате какво да се притеснявате. В идеалния случай урината трябва да е бледо златиста.

Бледо жълто показва добър баланс на хидратиране. По-концентрираната урина е знак, че се нуждаете от повече вода. Просто имайте предвид едно златно правило: Ако изглежда като лимонада – добре е за вас!/Zdrave.to

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук