Чума в Китай

0
2736

Черната смърт пак е тук: Двама с чума в Китай

50 хил. случаи са регистрирани в целия свят за 20 години

Властите в Китай обявиха, че двама души са лекувани от чума. Това е вторият път, в който болестта, причинила една от най-смъртоносните пандемии в историята на човечеството, се завръща в този регион. През май двойка от Монголия разви бубонна чума, след като изяде суров бъбрек от мармот. И мъжът и жената починаха.

Новите пациенти са също от китайската провинция Монголия. Те са били диагностицирани с пневмонична чума от доктори в столицата Пекин. Властите са взели нужните карантинни мерки.

Чумата се причинява от бактерия, която се предава от бълхи или заразени животни. Тя се развива в три различни форми – бубонна чума, която засяга и подува лимфните възли, септицемична чума, която заразява кръвта и пневмонична чума, която поразява белите дробове.

Китайските пациенти са заразени с най-опасния от трите вида. Ако не се лекува,  пневмоничната чума винаги е фатална, според СЗО.

През Средновековието пандемия от чума в Европа убива близо 50 милиона души. От тогава човечеството е изобретило антибиотици, които могат да лекуват всякакви инфекции, стига да бъдат хванати на време. Но чумата не си е отишла. Напротив – в последните години се завръща.

От 2010 до 2015 година повече от 3248 случая са били регистрирани в света. За 584 души изходът е бил фатален. С най-много заболели са държавите Конго, Мадагаскар и Перу. В САЩ има няколко случая всяка година. През 2015 г. двама души умират от чума в Колорадо.  Заболелите през 2016 г. са били 8.

През последните 20 години са били регистрирани 50 хил. случаи на чума, което накара СЗО да я обяви за завръщаща се болест.

Нели Христова
dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.