Шефът на НЕК: Политическият риск е по-притеснителен за инвеститорите в АЕЦ „Белене“

0
5284
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Политическият риск е по-притеснителен от липсата на държавни гаранции за строежа на АЕЦ „Белене“. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев пред БНР.

Според него опасенията им са, че ако участват като инвеститори или като акционери, след време някой може да ги спре… „Като говорим за държавни гаранции, ние говорим за държавни гаранции относно цената на електрическата енергия. По други начини могат да бъдат подпомагани тези инвеститори, а после във всички случаи държавата ще има регулираща и стопираща квота“, каза шефът на НЕК.


Китайски ядрени и енергийни експерти посетиха площадката на АЕЦ "Белене"

Китайски ядрени и енергийни експерти посетиха площадката на АЕЦ „Белене“

Цялата инфраструктура на централата е готова, остават реакторното отделение и турбинна зала


По думите му за израждане на АЕЦ „Белене“ има интерес и от корейски инвеститор, освен официално заявявания досега от руски и китайски компанииПреговорите са на начално ниво.

„Идваха и Корейската държавна асоциация, която отговаря за Източна Европа. Китайците идваха – те са няколко корпорации. Когато бъде обявена процедурата, тогава вече сигурно ще дойдат повече“, очаква Илиев.

Към момента разходите на НЕК по проекта за АЕЦ „Белене“, които са около милион на година, не са признати в цената на електрическата енергия.


Срещу "руската рулетка - АЕЦ Белене" викат под прозорците на МС

Срещу „руската рулетка – АЕЦ Белене“ викат под прозорците на МС

Възгласи „Червени боклуци“, „Оставка“, „Мафия“ „Гоце в затвора“


Според шефа на НЕК, грижата за втората атомна електроцентрала става за сметка на част от печалбата на НЕК. Илиев очаква строителството на проекта скоро да започне.

Според него отчетените преди месец от НЕК загуби са заради цената на електроенергията от „привилегированите производители„.

Припомняме, че от НЕК признаха, че едва ли ще се справят без финансовата подкрепа на собственика си – Българския енергиен холдинг.

„Много от привилегированите производители – ВЕИ, топлофикации, американски централи, даваха енергията на НЕК, а цената, която е определена от КЕВР не може цялата да бъде компенсирана. Затова се получиха тези загуби“, обясни позицията си Илиев.

Според него след влезлия от 01 юли нов закон за енергетиката още първия месец е дал добри финансови резултати за НЕК – над 20 милиона печалба“. Въпреки печалбата, според шефа на НЕК все още тя не е достатъчна, за да започне обслужването на кредита към БЕХ, смята Илиев.

Той обясни проблема при американските централи с двукомпонентната цена – тя е била доста висока поради по-малкото им натоварване. След 01 юли те са почти максимално натоварени и надеждите в НЕК са тя да бъде „доста по-поносима и сравнима с цената, която е на свободния пазар“.

Енергията, която се произвежда от въглищни централи, става все по-непродаваема заради покачващите се цени на въглеродните емисии, подчерта той.

„В ценовото решение от 01 юли цената на въглеродните емисии ни е призната 9 евро, а вчера бяха 21 евро. Четох прогнози, че до края на годината ще станат 25 евро, а до края на полугодието на следващата година -30. Тя става двойна от цената на въглищата. А България не може да спре въглищните централи…“, обясни шефът на НЕК.

Според него, съседните страни също не разполагат с достатъчно свободни мощности, които да предоставят на България, посочи Петър Илиев.


Теменужка Петкова започва да търси как да възобнови АЕЦ „Белене“

Теменужка Петкова започва да търси как да възобнови АЕЦ „Белене“

Без договори за изкупуване на енергията, без корпоративни гаранции


Припомняме, че на 27 юни 2018 г. министрите от третия кабинет „Борисов“ отмениха решение, взето по време на първия кабинет „Борисов“, което се отнася за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Това стана след като на 7 юни 2018 г. депутатите от 44-то народно събраниерешиха да възобновят действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“. Условието е това да стане съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене“ в отделно проектно дружество.

По думите на енергийния министър Теменужка Петкова до началото на 2019 година е реалистично да има избран инвеститор за строежа на АЕЦ „Белене“.

Според изпълнителния секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев, за да има желаещи да финансират АЕЦ „Белене“, трябва да се определи формата, под която държавата може да подпомогне проекта.“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук