ШОК!!! Осем марки минерална вода, които пием и може да не бъдат толкова добри за здравето ни!!!

0
1120

Запомнете добре тези осем марки минерална вода, защото честият им прием е опасен!

Минералната вода, която пием почти всеки ден, тъй като смятаме чешмяната за вредна, ни трови. Новината разтърси държавата след доказателството, че въпросните 8 марки минерална вода съдържат 1.5 мг/л флуорид. Който е пагубен за централната нервна система, информира goreshto.net.

По-добре сега да настръхнем, отколкото като се почувстваме зле. Но фактът е, че известни и широко употребявани води като “Михалково”, “Девин”, “Велинград”, “Хисар”, “Банкя” и други (ще ги видите всички по-долу), са крайно неподходящи за редовна консумация.

Доктор Иво Атанасов, който е държавен експерт към дирекция „Обществено здраве“ на Министерството на здравеопазването, скандално разкри пред „Е-вестник“ опасни данни.

„Завишеният прием на флуор при бебетата и малчуганите до 7-годишна възраст повишава риска от зъбна флуороза. Това е жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушава структурата на емайла им и оттам ги прави трошливи. А при още по-големи количества флуор (по-чест прием на минерална вода с флуор над нормата) може да се развитие костна флуороза, както при деца, така и при възрастни. Страшно е, защото се нарушава структурата на самото костно вещество и костите ни стават чупливи и ронливи”, алармира д-р Иво Атанасов.

От официалните данни на Министерството на здравеопазването става ясно, че цели 13 български марки минерална вода в търговската мрежа са със съдържание на флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л. Което е наистина много и консумацията им изобщо не е препоръчителна. Дали това е така, могат да кажат самите производители, защото това е директен удар срещу тях и определено имат правото да се защитят.

А ето и изнесените данни с имената на въпросните марки и количеството флуорид, което се съдържа в тях.

Хисар 5,0
Девин 4,0
Ракитово 5,0
Велинград 4,5
Velingrad (BG) 4,5
Клептуза 4,5
Михалково 3,1
Рударци 1,5
Преподобна Стойна 0,4
Горна баня 0,2
Банкя 0,5
Неврокоп 0,1
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here