Акциите в Карнобат защитават корпоративни интереси според служители

0
12894

С акциите в „Винпром Карнобат“ се облагодетелстват чужди корпоративни интереси. Такова мнение изказа пред БНР председателят на Инициативния комитет на работещите в заводите на Миню Стайков Жанет Димова.

„С тази показна акция се защитават нечии корпоративни интереси, изземване на този бизнес. Облагодетелства се нашият най-голям конкурент на пазар – „Винпром Пещера“. Това са нашите догадки“, посочи тя.

По думите на Димова държавата се опитва да смачка винпрома.

В обектите на „Винпром Карнобат“ работата започна веднага, след като снощи Районният съд в Карнобат отхвърли иска на Агенция „Митници“ за удължаване на срока на запечатване на обектите с още 60 дни, така че разследването на властите да продължи.

„Митницата лъжеше през цялото време. Те казваха: „Даваме ви право, можете да работите“, но гроздето нямаше как да се преработва. Процесът на производство е такъв, че гроздето няма как да се складира. То трябва веднага да се преработва и да се бутилира“, коментира още Жанет Димова.

Тя потвърди лансираните суми като загуба заради действията на органите – за въпросните два дни загубите за предприятието са в размер на 10 милиона лева.

Високата сума била заради съсипана продукция.

Според коментатора в обектите на винпрома не са извършвани нарушения на законите. По думите ѝ представители на агенцията са извършвали проверки всяка година. Всички проверки имали изготвени протоколи.

Димова коментира и запознаят с констатираните от органите нарушения.въпросните кран и тръба, от които според служителите на Агенция „Митници“ се е източвал алкохол, който не се е облагал с акциз. Според нея тази част от завода не работи и там не са извършвани манипулации.

Стана ясно и че протестиращите служители на предприятието настояват да се

Други служители също са на мнение, че действията на митническите власти целят извеждането на „Винпром Карнобат“ от пазара и съсипването на бизнеса. 

Пред БНТ административният директор Йовко Йовков обвини проверяващите в некомпетентност. Според него течът, който е показан на видеото, е предизвикан от проверяващите и е могъл да предизвика взрив във фабриката.

„То не е текло, това е отворено от митнически служител в разрез с всякакви противопожарни правила, без мое присъствие или присъствие на някой оторизиран човек. Просто въпрос на време е било да се достигне до тази пределна концентрация и тогава разчитаме на тези датчици да спрат инсталацията“, категоричен е Йовков.

Йовко Йовков: „Това е безумие, което правят.

По думите на административния директор кранът съществува в чертежите на Агенция „Митници“ и през него е невъзможно да бъдат отклонявани количества алкохол. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук