Антон Кутев към Петър Петров: Грешен е целият Ви светоглед

0
22227

В тази зала е имало много нелепи хора, но днес ГЕРБ носят отговорност за това. Думите на декларацията на БСП произнесе от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев. Според него депутатът Петър Петров няма място в парламента.

Повод за декларацията бе интервю на депутата Петър Петров от НФСБ пред радио с национално покритие. В интервюто Петров заявява, че децата с увреждания трябва да отидат в интернати, а майките им да работят.

В директна атака, че народните представители са назначени от гражданите, за да защитават правата им, Кутев изтъква: Назначен сте от гражданите, а не от Валери Симеонов. Грешни са Ви не само приоритетите, колега, но и целият светоглед„.

Припомняме, че подобна практика в България имаше по времето на социализма, когато родителите, веднага след раждането, още от болницата бяха „съветвани“ да се откажат от децата с увреждания или да ги оставят в институция.
В подобни места са отгледани хиляди деца – недостигът на внимание, храна и любов, дали отражение в живота им и в живота на техните близки. 
От години няколко правителства поред провеждат програма за деинституционализация.

Колегата Петър Петров просто се раздаде, заяви депутатът от БСП Антон Кутев. „Ненормални във всяко едно отношение деца“ е определение, което в контекста на депутата Петров е отношение към деца с увреждания.

Кутев разглежда подробно изказването на Петров. Според Петров, ако държавата се грижи за децата с увреждания, очевидно с презумпцията, че там ще се грижат за тях по-добре от майките им, колегата Петров ще бъде освободен от ангажимента да плаща от държавата „1200 лева“ на въпросните лумпени. Разбирате ли, той дори не е разбрал кой „лумпен“ колко получава, възмущава се Кутев.

„Не, колега, те никога и по никакъв повод не са получавали такива пари. За справка, някои от тях живеят с по 200 лева на месец, заедно с порасналите си З0-годишни деца. Те, колеги, са на З0, но се нуждаят от грижи, които очевидно вие не разбирате. Да ви информирам, че 200 лева, техният месечен доход за двама, е вашата дневна надница“, обясни Антон Кутев в пленарна зала.

Депутатът от БСП обвинява колегата си от ОП в лъжа, за да запази 200-те лева на ден. Не онези 200 лв. на месец, които получават майките, за да си гледат децата. За неговите 200 лв. лъже, защото го е страх да не изхвърчи от тук, което и трябва да направи. Защото с това, което прави, няма място тук„, категоричен е Кутев.

Той се обръща към колегите си от мнозинството с реторично питане дали депутатът, поискал децата с увреждания да бъдат отглеждани в домове, да остане в парламента.

Депутат от мнозинството говори това, което утре ще внесе като законопроект, а вдруги ден ще гласува, заяви Кутев, обосновавайки се, че са прекрачени границите на елементарната хуманност.

Кутев само спомена изказването на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания – „кресливите майки“ с „уж болни деца“. „Нямам усещането, че някой в тази зала, освен разбира се, съпартийците на господин Симеонов, би подкрепил подобна позиция. Защото е невярна. Защото е цинична. Защото показва лице на властта, което е жестоко и безскрупулно и не заслужава да съществува. Още по-малко пък подобно лице може да присъства в управлението на държавата“, заяви Кутев и изтъкна, че според него от ГЕРБ са се дистанцирали от агресивния цинизъм и се опитват да го потулят.

Припомняме, че извинение за тази реплика направи и премиерът Бойко Борисов.

Според Кутев безпардонността на подобно изказване е предизвикало подкрепата на гражданите към протестите на майките на деца с увреждания.

„Не БСП е причината за тези протести. Има гняв, който има ясни основания. И има проблем, който продължава да стои нерешен. И има хора, които са докарани да такава криза на съществуването си, че са готови на всичко, за да извоюват правата си“, обясни депутатът от БСП.

Той изтъкна следващата вълна от изказвания на депутатите от парламентарната група на Валери Симеонов.

„Един от депутатите на НФСБ определи протестиращите майки като „лумпени“, „сбъркани хора“, някаква кметица от ареста бе забъркана в протеста. Как хем е в ареста, хем е на протест, не знам, но поне той си знае. Това предизвика нови изблици на гняв сред протестиращите. Колеги, ние много пъти се виждахме с тях и вярвайте ми, никак не са лумпени. Между другото, много от колегите от ГЕРБ също бяха там. И Светлана Ангелова, и Даниела Дариткова“, призна Кутев.

Припомняме, че през 2013 г. именно депутатът от БСП и един от най-добрите психолози в България Христо Монов нарече протестиращите срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС „интернет лумпени“, след което на улицата излязоха още над 30-40 хил. души.

В пленарна зала днес Антон Кутев заяви, че не е чул от колегите си да се противопоставят. „Аз знам защо си мълчите. Властта очевидно изисква компромиси. Дано и вие да сте наясно“, каза Кутев.

Припомняме, че от ГЕРБ се извиниха за изказването на Петров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук