Арестуваха трима мъже за телефонни измами в Шумен (СНИМКИ)

0
2446
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Арестуваха трима мъже за телефонни измами в Шумен, съобщиха от МВР. Мъжете са имали различни роли в схемата за измами. Те са взимали парите от потърпевшите и ги пренасяли до различни места в Русе и в Румъния.

От началото на септември в МВР пристигали множество сигнали за опити и за извършени измами в Шумен. Полицаите открили 33-годишен мъж и още двама, които вземали хвърлени пари и ценности. Най-често парите били хвърляни през прозорци и тераси или оставени на определени места в града.

При един от случаите 86-годишна шуменка бяла заблудена около 12:15 часа на 27 септември да постави всичките си пари и ценности в найлонова торбичка и да ги хвърли през терасата от шестия етаж на блока. Жената сложила в торбичка сумата от 5000 лева, три златни парички, три златни пръстена, златни обеци, портмоне с личната й карта, и ги хвърлила. Тя мислела, че помага на полицията, защото била и заплашвана, и убеждавана, че се провежда полицейска акция за задържане на измамници.

По-късно същия ден при проверка на таксиметров шофьор в село Струйно са открити и иззети над 4000 лв. и златни накити, румънска валута, винетни стикери за Румъния. В жилището, обитавано от 33-годишния шофьор са намерени още 1000 лв. и златна паричка.

Пред криминалистите обяснил, че 600 лева от сумата били за възнаграждението му от последната измама в Шумен. 200 лева предоставил на друг участник, като „заплатата“ му оставил в тайник в покрайнините на града.

Личната карта и портмонето на жертвата той изхвърлил в контейнер за смет близо до жилището, което обитава. След претърсване портмонето на жената и натрошената на парчета лична карта са намерени.

Мъжът участвал в девет телефонни измами от началото на септември, а при последните пет случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите, е участвал и 30-годишен шуменец.

Между 15 до 27 септември той взел пари и ценности от реализирани 5 измами. Установено било, че предаването на парите ставало през различни тайници в покрайнините на Шумен.

При други четири измами, реализирани през септември 33-годишният действал с друг съучастник. Изяснена е самоличността му – негов връстник, също от областния град.

Пренасянето на парите от жертвите към измамниците извършвал таксиметровият шофьор. Оставял ги на различни места – указателни табели, отбивки и крайпътни съоръжения на територията на област Русе и в Румъния.

Тримата са задържани до 72 часа с прокурорско постановление. Образувани са досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 209 от НК.

По време на разследването станало ясно, че таксиметровия шофьор е участвал в над 10 престъпления – разнасял пари и ценности от тайници с различни автомобили до определени места в област Русе и в Румъния. Той е контролирал и вземането на парите и ценностите.

В Шумен от юни до септември са регистрирани 23 телефонни измамиЩетите от тях са на стойност над 150 000 лева. Отнети са 104 000 лева, 720 британски лири, 4000 щатски долари, над 570 гр. златни накити и малко сребърни.

Само през месец септември са отнети близо 47 000 лева, над 10 грама златни накити. Разкрити са 20 от регистрираните през периода измами, като по останалите има насоки за установяване на евентуалния извършител.

От началото на годината до момента на територията на ОДМВР- Шумен са регистрирани 39 телефонни измами. Разкрити са 28, по останалите случаи се работи активно.

Изображение 381025
Снимка: Пресцентър МВР
Изображение 381027
Снимка: Пресцентър МВР
Изображение 381026
Снимка: Пресцентър МВР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук