БСП и ГЕРБ на място се караха за ремонта на Графа (ОБЗОР)

0
11121
Снимки/източник: Информационна агенция "Дейли прес" / Петър ХРИСТОВ - ФОТОРЕПОРТЕР

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

След сагата с „Дондуков“ миналата година тази година градът показва, че Столична община не умее да харчи парите на софиянци качествено, за да направи едни емблематични ремонти, чакани с години“, това заяви на брифинг на мястото на ремонта – улица „Граф Игнатиев“ Калоян Паргов от БСП-София. Брифингът бе организиран от БСП, но на място се появиха и представители на управляващите, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

„Ние не искаме оставки от буфери като господин Крусев, а искаме отговорност от първо лице“, допълни той.

„Настъпва времето, в което кметът Йорданка Фандъкова ще трябва да изпие горчивата чаша до дъно“, посочи Паргов и призова Йорданка Фандъкова да се оттегли от властта.

Недоволни от ремонтите потропаха на вратата на СО


ОБНОВЕНА

Недоволни от ремонтите потропаха на вратата на СО

Викове „Оставка“ огласиха центъра на София


„Това, което се случва тук, показва липса на качество и контрол, липса на качество на техническото задание“, коментира той. В договора по проекта изпълнителят се задължава да изпълнява всички нареждания и заповеди по строително-монтажните работи, дадени от възложителя, консултанта, упражняващ строителен надзор. Това означава и е ясно чия е отговорността – „Тоест, всяко действие на фирмата-изпълнител е съгласувано с възложителя в лицето на Столична община.“

От БСП питат какви заповеди са дадени например за цвета на плочките пред храм „Св. Седмочисленици“.

Строителят на „Граф Игнатиев“ заплашен от над 1 милион глоба

Строителят на „Граф Игнатиев“ заплашен от над 1 милион глоба

Фандъкова посочи, че няма да приеме обект с лошо качество


По думите му ремонтът е подигравка със символите и историята на София и с реакцията си софиянци са показали, че повече няма да търпят това. „20 млн за един километър пешеходна зона на фона на 7 млнл на километър магистрала в двете посоки с отчуждаванията някак си звучи прекалено бомбастично“, заяви Паргов.

Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски заяви, че от три дни слуша оправдания, че обектът още не бил завършен. „Тези криво поставени павета и 8 години да ги чакаме, те все ще бъдат криво поставени. Разликата е, че след 8 години това паве ще е унищожено, защото не е било поставено правилно.“ Свиленски припомни и че ремонтите, вече завършени, на бул. „Витоша“ не са по-качествени.

Ремонтът на „Граф Игнатиев“ ще бъде емблемата на управлението на ГЕРБ, смята Свиленски. „Истината е, че трябва този техен модел на управление да бъде отстранен. Модела на високите цени, ниското качество и компрометираните обществени поръчки.“

Председателят на СОС Елен Герджиков контраатакува, че това е поредна кампания на БСП.

„На миналата кампания стартираха със зелените релси и ремонта на Руски паметник, преди това започна кампанията със завода за отпадъци и казваха, че няма никога да се построи“, каза в отговор на критиките председателят на столичния общински съвет.

ПГ5 иска оставки на всички отговорни за ремонта в центъра на София

ПГ5 иска оставки на всички отговорни за ремонта в центъра на София

Традиция е да сме изненадани неприятно на финала на грандиозен ремонт


От Строителния надзор уточниха, че улицата все още е строителен обект и не може да бъде направена окончателна оценка. „Това, което сме поели като ангажимент, е да връщаме колкото пъти трябва строителите, докато не го направят, както трябва“, каза представителят на надзора пред журналисти. Сумарно санкциите по съществуващата наредба са над 2 млн.лв.

Крайният срок за изпълнението на проекта е март 2019 г.

Тома Биков от ГЕРБ излезе с провокация и поздрави БСП за откриването на предизборната кампания. „Очакваме битката с Отечествения фронт през есента на следващата година, ще я спечелим, но дотогава предстои това – строеж, за който се казва, че е много мръсен“, заяви той.

И ремонтираната ул."Граф Игнатиев" ли ще се доремонтира?

И ремонтираната ул.“Граф Игнатиев“ ли ще се доремонтира?

Ремонтът не е завършил


Председателят на общинския съвет призова за толерантност и повече търпение, докато ремонтът официално завърши. Крайният резултат, според него, трябва да бъде по-добър.

Припомняме, че ремонтът на столичната Граф Игнатиев се изпълнява от същата компания – „Джи Пи Груп“, която направи неуспешния ремонт пред НДК, където след няколко месеца част от плочките се надигнаха.

Стойността на проекта за ремонт на „Графа“ е над 24 млн. лв. и трябва да приключи до края на годината. От фирмата вече обявиха, че са се появили „непланирани“ трудности, които ще забавят изпълнението на проекта.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова гарантира, че с пари на гражданите няма да се плаща за „калпаво свършена работа“ и се закани за глоби от по 240 хиляди лева на ден за забавяне.

От „Спаси София“ вече сигнализираха, че ремонтът се бави с повече от месец: дупки вместо фуги, хлътвания и пропадания въпреки бетонната основа, бетонни буци около трамвайните стълбове.

Столичната ул. "Граф Игнатиев" е с бетонирани дървета

Столичната ул. „Граф Игнатиев“ е с бетонирани дървета

Спаси София питат Фандъкова, дали десетилетни дървета ще преживеят нейния мандат


Освен от БСП – София, остри критики се чуха и от страна на „Демократична България“, на които вчера отговориха с декларация от ГЕРБ, защитаваща преди всичко кмета Йорданка Фандъкова.

Днес отношение взе и главният архитект на София, а зам.-кметът Евгени Крусев заяви, че предварително оставка няма да подава.

Протестът пред Столична община днес по обяд, макар и да не събра много хора, беше бурен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук