БСП не разбрали защо Валери Симеонов е подал оставка (ОБНОВЕНА)

0
4653

Депутат от БСП поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента. Това стана в началото на дебатите за попълване състава на Министерския съвет след оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Не разбрахме за какво е оставката на Валери Симеонов, посочи социалистът Валери Жаблянов.

Червените не приемат заместник на премиера да представи промените в кабинета. А поведението на Борисов е неуважение към Конституцията, допълни Жаблянов.

По време на дебата за промени в Министерския съвет вицепремиерът Красимир Каракачанов представи Мариана Николова пред депутатите.

Недопустимо е малкият коалиционен партньор да представя промените в големия кабинет, пак се включи Иван Иванов, който поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента или поне председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да представи Николова.

Социалистът Драгомир Стойнев я предупреди, че започва с фалстарт.

От властта трябва да си тръгне цялото правителство, смята червеният депутат.

Управляващата коалиция е най-нестабилната, която е управлявала до момента, според Стойнев.

Смяната на отделни персони не означава промяна и на политиките. Симеонов си отива, но и остава, предупреди той.

На негово място идва поредният заместител, категоричен е Стойнев.

Мнозинството не се занимава с истинските проблеми на хората, допълни червеният депутат.

За обществото Симеонов и кабинетът отдавна са извън властта.

Заместник-председателят на парламента Емил Христов набързо закри дебатите.

Това ядоса депутатите от левицата.

Корнелия Нинова излезе и го предупреди: „Мислете си за господин Главчев„.

Припомняме, че след като бе отказал изявление на левицата, Главчев подаде оставка като първи председател на 44-то народно събрание и мястото му бе заето от настоящия председател Цвета Караянчева.

Христов се извини на соцлидера Нинова, че не я забелязал.

Не зная какво ми се случило, че плашите, включи се и Димитър Главчев в разговора в пленарната зала.

След това започна поименна проверка на кворума по искане на депутата Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Депутатите от ГЕРБ и от БСП поспориха за закритите дебати.

Дайте думата на всички депутати, които искат да се изкажат, настоя Георги Свиленски от БСП.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов защити зам.-председателя на НС Емил Христов, който води сегашното заседание в пленарната зала.

Валери Жаблянов се възмути, че не се дава възможност на опозицията да се изкаже. Опозицията има какво да каже, убеден е социалистът.

Дайте ни думата, за да не я вземем от друго място, закани се той.

И Веселин Марешки защити Емил Христов. Лидерът на „Воля“ не иска червените народни представители да се изказват, защото преди това Драгомир Стойнев направил силно изказване и колегите му само щели да го повторят.

Не падайте на такова ниско ниво, предупреди и Георги Гьоков. Според него Емил Христов демонстративно не гледа към лявата част на залата.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че гледа в лявата част на залата и никой от опозицията не искал да се изказва.

Направихте артистичен мним жест, обясни той на левите.

Георги Свиленски обясни на Кирилов къде е ляво и къде е дясно. Кирилов ако е гледал на ляво е видял патриотите, тъй като червените му се падат в дясно на погледа.

По искане на ДПС бе дадена 15 минути почивка.

След председателски съвет стана ясно, че депутатите са се разбрали и дебатите по оставката на Валери Симеонов ще продължат.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова отправи остри критики към управляващите, обвинявайки ги, че живеят в паралелен свят. Според БСП вчера в Министерски съвет не са се водили разговори за пенсии и заплати, а за власт, пари и постове.

Ако реша да напиша книга, ще ви стане лошо. Тази закана отправи Вежди Рашидов в отговор на критиките на левите за възход на олигархията по време на управлението на ГЕРБ. Рашидов попита „кой създаде олигарсите?“

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки също застана на позицията, че предишните управления са създали олигарсите. Протестите са срещу цялата политическа класа, включително и срещу президента, посочи той. Марешки настоя за малко по-голяма смиреност и отсече: „От празни думи полза няма.“

Кабинетът не е паднал от небето, заяви и Тома Биков от ГЕРБ.

Излизането на улицата не е решение на проблема, смята той.

Ние се опитваме през еволюция, не през революция, подчерта герберът.

Не стреляме фойерверки, че един вицепремиер си е тръгнал, заяви и Рамадан Аталай от ДПС.

Партията била притеснена за състоянието и на властта, и на опозицията.

Харесвате ли езика на вицепремиера, попита Аталай управляващите.

Имате време да управлявате, не да властвате, изтъкна депутатът от ДПС.

В отговор Цветан Цветанов се ядоса на популизма в парламента.

Цветанов заяви че и той не знае кога опозицията е искрена.

Това не е политика, смята заместник-председателят на ГЕРБ.

Цветанов се заяде с президента Румен Радев, че по време на служебния кабинет, назначен от него, той е вземал еднолични решения. Парламентаризмът е силен, убеден е шефът на депутатите на ГЕРБ.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов не чу същностен дебат в зала. Целта на този театър бил, за да обърне опозицията темата на вот на недоверие. Доходите на българските граждани се увеличават, има напредък в борбата с битовата престъпност, увери Каракачанов, който е убеден, че до края на мандата минималната пенсия ще стане 300 лева.

Факт е, че в обществото има недоволство, призна министър Каракачанов. Недоволството било заради темпа на напредък. Не може да искаш германски заплати, а да работиш като в Анадола в миналия век, подчерта вицепремиерът.

Стана ясно, че никой не е заключвал Валери Симеонов в кабинет да го натиска да подаде оставка. Сам е взел това решение. Опитвате се да решите вътрешно-партийните си проблеми, клатейки държавата, обърна се Каракачанов към левицата.

В къщата на обесения не се говори за въже, предупреди още военният министър, припомняйки на социалистите протестите от времето на Жан Виденов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук