БСП предлага намаляване на депутатските заплати с 500 лв. (ОБНОВЕНА)

Нинова припомни и че тя лично дарява всяко едно свое увеличение

0
7590

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, „Позитано“ 20

БСП остро разкритикува предвиденото увеличение на депутатското възнаграждение с 90 лева. То се отнася и за членове от висши властови позиции и председатели на комисии. Увеличението се случва на фона на нови данъци, бедност и неравенства. В този момент за пореден път да си увеличиш заплатата е неморално и несправедливо„, отсече лидерът на партията Корнелия Нинова.

На брифинг в централата на партията Нинова представи предложението възнагражденията на депутатите да бъдат намалени с 18% или 543 лева, с които те са били увеличени през последните две години.

Нинова припомни, че само в рамките на този парламент БСП е предлагала два пъти да не се увеличават възнагражданията на депутатите и това е било отхвърляно.

Нинова припомни и че тя лично дарява всяко едно свое увеличение.

Тя се обърна към президента и омбудсмана, които също ще бъдат облагодетелствани от увеличенията за морална подкрепа. Председателят на БСП призова да я подкрепят от техните публични позиции, въпреки че те не разполагат с законодателна инициатива.

Искането за неувеличение на заплатите според Нинова ще възстанови чувството за справедливост в обществото, останалото би било „ритуално самоубийство“ на политическата класа.

Народите масово въстанаха срещу привилегии, неравенства, увеличения на цените, изтъкна Нинова и направи аналогия с протестите на българите от последните дни.

БСП предлага 2976 лева да бъде заплатата за депутати. Това е възнаграждението, на което е приключил работа предишният парламент. Министерство на финансите да предложи нова формула за изчисление на депутатските заплати ще е предложението, което БСП ще внесе в Народното събрание.

Формулата трябва да кореспондира с минималната, а не със средната работна заплата в страната.

Нинова е на мнение също, че субсидията на партиите трябва да се намали, но партиите не могат да останат без нея.

„Съпругът ми не определя цените на горивата в „Лукойл“. Работи в компанията, в отдел, който няма нищо общо с ценообразуването“, заяви Нинова във връзка с повдигнатия наново въпрос, че съпругът й е генерален зам.-директор в нефтодобивната компания.

Корнелия Нинова заяви и че няма да бъде водач в листата на предстоящите избори за ЕП. „С 200% сигурност мога да кажа, че няма да съм аз“. Все още не е ясен кандидатът на партията.

От БСП коментираха и предложенията за промяна в Изборния кодекс. Машинното гласуване е начин да бъдат пресечени някои от най-влиятелните практики по време на избори, убедени са социалистите. Пет години откакто законът постановява, че трябва да има машинно гласуване във всички секции, все още не са налице действия в тази посока, отбеляза Нинова. БСП настоява машинното гласуване да се въведе незабавно.

„ГЕРБ предлага да пратят електронното гласуване в забвение. Партията трябва да понесе отговорност, след като обещава нещо, което не може да изпълни“, изрази позицията си Нинова. По отношение на предложението за заличаване на номерата на партиите в бюлетините от БСП са против и се обявиха за запазване на интегралната бюлетина.

До края на седмицата БСП ще направи свои предложения за Изборния кодекс. Част от тях са актуализация на списъците, както и мерки за завишаване на санкциите в общините срещу кметове,които позволяват нелегитимни адресни регистрации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук