Бидони с документи и 20 000 забавени преписки открили в ДАБЧ

0
17811

Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

Подробности от проверката на спецпрокуратурата в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) изнесе на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той посочи, че в Кюстендил са открити „цели бидони с документи“, като по тях има още много работа. Над 50 адреса са претърсени в страната, открити са множество доказателства, преписки и удостоверения.

Освен задържания председател на агенцията Петър Харалампиев и главния секретар, в ареса са и двама посредници – сръбски и български граждани.

Днес предстои да бъде внесено искане за мярка за неотклонение на трима от обвиняемите.

„Четвъртия обвиняем е дама, на която е повдигната мярка за неотклонение „парична гаранция“, защото здравословното състояние не й позволява да участва в съдебния процес, обясни зам.-главния прокурор.

Гешев отказа да назове имена, докато все още тече разследването. В следващите няколко дни всички документи, постъпили в прокуратурата ще се аназират.

Той отказа да коментира каквото и да било, свързано с изказването на президента Румен Радев, защото щял да влезе в полезрението на политиката.

„Няма внесена информация от президентството“, посочи обаче Гешев.

Наблюдаващият прокурор по случая Ангел Кънев посочи, че разследването е започнало през юли месец миналата година, а самата операция е започната по сигнал на МВР, че Агенцията е издавала документи за български произход неправомерно.

Цената на един такъв документ е била 5000-8000 евро и са издавани по 30-40 такива документа седмично основно на граждани от Украйна и Молдова. Парите от подкупите са се давали директно в Агенцията. 

Припомняме, че по-рано днес президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството  и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.

В понеделник рано сутрин Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук