Блокада на границите и протест с жълти жилетки готвят търговци на горива

0
12682

От Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ) са готови на незабавни и безкрайни протестни действия още през седмицата, ако не бъде преразгледан Закона за административното регулиране на икономически дейност, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

На пресконференция в БТА Пламен Стоянов, член на Управителния съвет на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива обясни, че всеки един закон се приема, за да служи на обществото, хората и държавата.

От НСТПГ призовават президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова и правителството да сезират Конституционния съд за връщане в пленарна зала за преразглеждане на Закона за административното регулиране на икономически дейност, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Симо Симов, говорител на НСТПГ се закани, че ако исканията им не бъдат чути, превозвачите са готови на протестни действия още през седмицата.

Протестът ще бъде обявен два дни по-рано, както е по закон.

Протестът на търговците и превозвачите на горива се очаква във всички градове на страната, границите също се очаква да бъдат блокирани и затворени. Превозвачите ще излязат на протест с жълти жилетки, на които ще бъде изписано „Национално сдружение търговци и превозвачи на горива“ и „Лобистките закони ни убиват“.

Поръчани са над 1 000 жълти жилетки.

Законите, които се приемат в България не обслужват хората и обществото и не служат пряко на държавата. Идеята за приемането на Закона за административното регулиране на икономическа дейност, свързани с нефт и продукти от нефтен произход се променя реда на пълнене на битови бутилки, изтъкна Стоянов.

Превозвачите, към които е и НСТПГ, настояват за законова регулация, която да бъде в синхрон с европейските норми и интересите на българските потребители.

Законът няма за цел да преодолее сивата икономика, той е обиден за всеки средно интелигентен човек в страната, изтъкна Стоянов и припомни как всички политически партии са си замълчали и са го гласували в средата на лятото през 2018 година.

С прилагането на този закон държавният бюджет ще претърпи сериозни загуби. Ако се допусне да влезе в сила този закон, цената ще плащаме всички ние и 2 000 души ще останат без работа, прогнозира той.

Промяната в реда на пълнене на бутилките най-много притеснява превозвачите на горива. При наличието на конкуренция на пазара има разлика в цената на една бутилка, която се пълни на пълначна станция и такава на стилажа.

Разликата е между 5 и 8 лева, посочи Стоянов.

„Когато нас ни няма, цената ще тръгне нагоре“, предупреди той и допълни, че хората няма да останат без газ, но цените, които ще плащат, се очаква да бъдат по-високи.

Стоянов се опасява, че с отпадането на малките фирми от пазара, това неминуемо ще доведе до повишава цените на горивата на пазара.

Когато има монопол, цените винаги са по-високи„, стана ясно от думите му.

Ако законът бъде приет, бензиностанциите в малките населени места ще изчезнат. Всяка една малка бензиностанция, във всяко едно малко населено място ще затвори и няма да може да се издържа, изрази притеснението си председателят на НСТПГ.

„Членовете на нашето сдружение са отчаяни хора. Те искаха много по-рано да излязат на протест, но досега ръководството успяваше да ги удържа“, отбеляза Симо Симов.

Превозвачите очакват подкрепата на всички фирми, които не са в сдружението. С протесните си действия, те искат да покажат на хората, че той ще има ефекта на доминото, когато се приложи с пълна сила. От НСТПГ очакват подкрепа от всички политически партии, защото се очаква много бързо да ескалира пазарът.

„Ние не заплашваме никого, но когато човек си губи хляба, е готов на всичко. Ще излезем на улицата още тази седмица и протестните действия ще продължат дотогава, докато не бъдем чути“, закани се Симов.

Той заяви, че от Сдружението са готови да протестират и пред Върховния административен съд, защото наредбата на закона не отговаря на Конституцията.

Превозвачите искат институциите да им обърнат внимание, с което да бъде преразгледан законът пленарна зала. Той трябва да бъде в интерес на потребителите и обществото, а не в интерес на монопола.

Симов коментира, че за да се регистрират, търговците на горива трябват да имат капитал от 1 милион лева и гаранция от 500 000 лвТой определи закона като лобистки и противоконституционен. Събрани над 5 500 подписа срещу Закона за административното регулиране на икономически дейност, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Налагането на монопол на пазара, ще доведе до повишава не цените“, предупреди Симов и посочи, че ако допуснем увеличаване цените на горивата, ще се отправят поредица от жалби срещу подобно решение.

Подадена е жалба и до Европейската комисия, припомни Симов.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук