Борисов да поеме отговорност за бездействието, настоя майка на дете с увреждания

0
10765
Протест на майките на деца с увреждания, 30 юли 2018 г.

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС

Премиерът хвърля едни пари в общественото пространство, а след това настройва всички срещу майките. Нека излезе и да застане достойно като мъж срещу нас, и да видим кое му пречи да направи нещата както трябва.“ Това заяви Мая Стоицева – майка на дете с увреждания и един от участниците в протестите „Системата ни убива“.

Искаме премиерът Бойко Борисов да поеме отговорност за това, че не свърши нищо през тези месеци, настоя тя.

Стоицева е категорична – протестите на майките на деца с увреждания продължават. Следващото недоволство е предвидено за сряда, 10 октомври, от 17.30 часа пред сградата на Министерски съвет.

Припомняме, че в началото на седмицата стана ясно, че предложеният проект на Закона за хората с увреждания не се приема от протестиращите майки.

По думите им законът е осакатен.

В четвъртък, 4 октомври, майките бяха на среща с депутати и министри в Народното събрание. На срещата не се появи министърът на финансите Владислав Горанов. Тогава майките и омбудсманът Мая Манолова напуснаха срещата разочаровани.

Изводите от срещата за протестиращите майки:

„На днешната среща не чухме нищо конкретно“.

„Лъжи до безкрай“.

„Свърши ни търпението“.

Стоицева коментира срещата. По думите ѝ майките са напуснали, защото им е омръзнало от бездействието. Майките искали всички министри да седнат на една маса с тях и да се стигне до продуктивен диалог. 

Министърът на финансите не беше там и това е знак, че реформата никога няма да се случи„, посочи Стоицева и допълни, че само със социалния министър Бисер Петков реформа не може да има.

Темата коментира и общественият защитник Мая Манолова.

„Самият социален министър и неговият екип не са достатъчно настойчиви и смели. Тук трябва сърце и решимост. Какво пречеше наистина в рамките на това финансиране проектите да бъдат готови, те да не се чувстват излъгани и унизени“, попита тя.

По думите ѝ на работната среща вчера, 5 октомври, са успели да върнат ключовите текстове като подкрепата за трудова и защитена заетост, за личната мобилност, за достъпната среда, както и финансовата месечна подкрепа.

Това, за което не успях да се преборя е ясен политически ангажимент, че ще бъде приет закона за личната помощ„, посочи Манолова.

Стоицева пък допълни, че законът за личната помощ е основно искане на протестиращите майки, че предоставя възможност за индивидуална оценка на увреждането на всеки човек.

„Индивидуална оценка, не ТЕЛК. ТЕЛК-ът трябва да изчезне, той е вреден“, каза още тя.

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че ще направи всичко възможно и двата закона да бъдат внесени в пленарна зала и да бъдат гласувани по най-бързия начин, така че те да започнат на действат от 1 януари.

Ако около тази кауза не могат да се обединят депутати от различните цветове, не знам кое може, отсече още омбудсманът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук