Борисов иска електронна винетка да се купува през банкомат (ОБНОВЕНА)

0
31688

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS-bg.com 

Премиерът Бойко Борисов се извини за проблемите с ТОЛ таксите на среща в Министерския съвет с представители на общините.

Системата трябва да се адаптира така, че да може да се купува електронна винетка по банкомат, каза той.

Максимално трябва да се облекчат гражданите.

Проблеми, според него, било нормално да има, след като се преминава от хартиена на електронна винетка.

Според премиера до 10-15 дни проблемът ще се реши.

А общините, които искат да нямат винетки да си поддържат пътищата сами, предлага той.

В момента няколко са общините, които искат на определени участъци от републиканската пътна мрежа да се проведе такава процедура. Това каза председателят на УС на Националното сдружение на общините в България и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов.

И досега има такава законова възможност. В резултат десетки участъци от републиканската пътна мрежа са станали собственост на общините.

Панов е съгласен, че общините трябва да се грижат за тях.

Според регионалния министър Петя Аврамова това е справедливо предложение. Това, което предложи премиерът Бойко Борисов на Националното сдружение на общините е, ако дадена община има желание определен пътен участък да бъде освободен от плащане на винетна такса, то с решение на Общинския съвет да бъде подадено искане към държавата, към МРРБ, с което общината да поеме ангажимента за поддръжката на този участък, обясни тя.

В последните дни се появили искания от някои общини за освобождаване на определени участъци от винетка. До няколко седмици всички общини трябва да бъдат уведомени за предложената от властта възможност.

Няма гратисен период за закупуване на винетки, както уточни ресорният министър. Всички са длъжни да си купят винетка. Ще има толеранс към шофьорите, които са затруднени да си купят винетка и проверяващите щели да ги консултират и проверяват, каза Аврамова.

Шефът на АПИ инж. Светослав Глосов поясни, че системата за винетките работи онлайн. Винетка може да си купите от телефон, от интернет, както и от други пунктове в близост до граничните пунктове, подчерта той. Глосов призна за известни затруднения със системата. До дни ще е готов софтуер, с който винетка ще може да се купи от банкомат.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук