Борисов се похвали с новото КОНПИ на докладчиците за мониторинг на ПАСЕ

0
2234
Снимка.източник: Информационна агенция "Дейли прес" / Петър ХРИСТОВ - ФОТОРЕПОРТЕР

Премиерът Бойко Борисов се срещна с докладчиците на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) по пост-мониторинговия диалог с България Франк Швабе и Жолт Немет, които са на работно посещение в София, информираха от правителствената пресслужба.

В хода на срещата Борисов се похвали на двамата с новата антикорупция и постижения в борбата с контрабандата.

„Контрабандата е ключов двигател за явлението корупция на всички нива – от митничаря до най-висшите етажи“, посочи Борисов и даде пример с последното проучване на „Инициативата срещу незаконната търговия“, което показва, че през второто тримесечие на 2018 година контрабандата на цигари в България е спаднала до 4.7%. 

По думите на министър-председателят тези резултати поставяли страната ни като една от най-активните в борбата с контрабандата в рамките на ЕС.

Под 5% паднал делът на контрабандните цигари в страната

Под 5% паднал делът на контрабандните цигари в страната

Тези пари десетилетия наред замърсяваха не само политическата среда, призна Борисов


Борисов не пропусна и новия антикорупционен закон и орган, който беше приет през месец януари тази година.

Това било още едно от достиженията на страната ни в борбата срещу корупцията, пишат от МС.

„Със закона бе създаден нов независим специализиран антикорупционен орган, който обедини в себе си функциите по превенция и противодействие на корупцията, отнемане на незаконно придобито имущество и публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности“, каза премиерът Борисов и допълни, че това позволи и да се разшири кръгът на лицата, задължени да подават декларации за имущество и конфликт на интереси.

Антикорупционната комисия не изпълнява поръчки, отсече Пламен Георгиев

Антикорупционната комисия не изпълнява поръчки, отсече Пламен Георгиев

Сигнали има, но доказателства няма за корумпиран депутат


Борисов заяви и че страната ни ще продължи ползотворното сътрудничество с ПАСЕ за приключване на пост-мониторинговия диалог.

От своя страната Франк Швабе и Жолт Немет заявиха, че България е отбелязала осезаемо развитие по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията.

Двамата отбелязаха това и по време на работна среща със заместник-министрите на правосъдието Евгени Стоянов и проф. Николай Проданов. Срещата се проведе в сградата на министерството, където докладчиците поставиха въпроси отнасящи се до напредъка в реформата в съдебната система, борбата с корупцията и условията в местата за лишаване от свобода.

Единодушно членовете на ВСС се разделиха в съдийската и в прокурорската квота

Единодушно членовете на ВСС се разделиха в съдийската и в прокурорската квота

В прокурорската има и следователи и адвокати


В хода на разговорите Стоянов изтъкна разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегии, които решават самостоятелно въпросите, свързани с кадровото развитие и дисциплинарната отговорност на съответните категории магистрати, като следствие от сериозната конституционна реформа в областта на съдебната система. За първи път бе въведена възможността магистратите пряко да избират представляващите ги във ВСС, допълни Стоянов.

ВСС се дели на съдии и прокурори

ВСС се дели на съдии и прокурори

Нормите на ЗСВ уреждат бъдещото разпределение на членовете на ВСС


По думите на заместник-министъра с последвалите промени в Закона за съдебната власт прокуратурата е единна, но не е централизирана. Прокурорите и следователите вече не били подчинени на главния прокурор. Подчинеността оставала само за административните ръководители, и то само при ръководната им дейност.

Стоянов също говори за новата антикорупция. „Считаме, че към момента сме успели да постигнем функция по превенция и противодействие на корупцията, публичност на лицата, заемащи отговорни длъжности и възможността за отнемане на незаконно придобито имущество.“

5 партии срещу номинацията на Пламен Георгиев за шеф на Антикорупцията

5 партии срещу номинацията на Пламен Георгиев за шеф на Антикорупцията

КПКОНПИ ще се превърне в оръжие срещу неудобните и чадър за приятелите на властта


Докладчиците на ПАСЕ запитаха заместника на Цачева какви действия се предприемат за продължаване на съдебната реформа.
Стоянов отговори, подчертавайки приетата от правителството Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и дейността на Съвета по Актуализираната стратегия за съдебна реформа към Министерството на правосъдието.

По отношение на темата за условията в българските затвори ресорният заместник-министър проф. Николай Проданов акцентира върху активните действия на министерството и българската държава през последните години за реновиране на инфраструктурата в местата за лишаване от свобода, както и сериозните усилия за реформиране на българската пенитенциарна система, изразени в законодателни промени. Той набеляза предстоящите стъпки в тази насока, а именно изграждане на нов затвор и нов учебен център в района на София със средства от Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук