Борисов чака кога президентът няма да повтори Нинова (ВИДЕО)

0
7493

Чакам един ден да аплодирам президента, когато не е повторил нещо, казано от Корнелия Нинова. Така премиерът Бойко Борисов коментира дистанционно пред журналисти в Залцбург забележката на президента Румен Радев, че позицията на българското правителство по отношение на започналата процедура в ЕП срещу Унгария е двойствена.

Борисов е възмутен как се интерпретира в България темата и как се представя информацията за гласуването на депутатите. Според него е лъжа и измислица, че депутатите от ГЕРБ/ЕНП са гласували в подкрепа на процедурата срещу Унгария.

„Раздвоението на личността се явява в БСП, партията която издигна Радев“, посочи Борисов и обясни, че Корнелия Нинова подкрепя Орбан у нас, но нейните евродепутати гласуват за изхвърлянето на Орбан. „ГЕРБ с шестте си депутатите е „срещу“, БСП е „за“, повтори няколко пъти лидерът на ГЕРБ.

Борисов също така няколко пъти подчерта, че не той води политическа война на родната политическа сцена и призова най-накрая Румен Радев да си направи партията, да дойде на избори, които да ги спечели и после „да си реди министрите“. Премиерът нападна президента заради неговите критики, които отправял всеки ден и никога срещу БСП, а само срещу ГЕРБ.

Бойко Борисов обаче не се сърди нито на президента, нито на Корнелия Нинова, които не са разбрали, че позицията на правителството за Унгария и Орбан е взета само на оперативно заседание и тя няма задължаващ характер. „Тя (Корнелия Нинова, бел.ред.) все пак стигна само до зам.-министър и може и да не знае“, иронизира Борисов и разясни, че обсъденото и приетото от Министерски съвет е, че евентуално, в бъдеще време и след години, когато и ако се започне процедура срещу Орбан, българското правителство ще заеме позиция да се противопостави на санкции. От друга страна Орбан трябва да направи съответните крачки назад, по думите на Бойко Борисов.

Виждате, тук никъде не се обсъждат санкциите срещу Унгария. Но в България ние говорим за това. Дневният ред е Брекзит, обясни актуалните теми в Залцбург Борисов.

Изразихме ясно нашата позиция за Унгария с гласуването на депутатите от ГЕРБ в Европарламента. Няма как Орбан да ме поздравява за твърдата подкрепа, а в България се разиграва драма. Наглост и нахалство са обвиненията на БСП, че позицията на ГЕРБ не е ясна. Корнелия Нинова и депутатите обявиха, че подкрепят Орбан, а в Брюксел гласуват друго – срещу него. Единственото, което сме приели на оперативното заседание, е решение да започнем да разработваме стратегия как да действаме, ако един ден някога се стигне до налагане на такава санкция.

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 20 септември 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук